Det är dessutom att tillskriva den socialdemokratiska it-verksamheten en långsiktig strategi som den knappast kan leva upp till. Flera läsare har pekat åt samma håll och webbanalytikern Fulton Yancy har radat upp en del exempel på sin privata sajt webbanalys.se.

Där framgår att fc.sap.se har kört samma version av First Class 7.1 sedan åtminstone december 2004 – en version som enligt säkerhetsföretaget Secunia har en och annan säkerhetsskavank.

Så till exempel räcker det med att lägga till /Search efter adressen så får man tillgång till roten och kryssar man i alla rutorna går det säkert att hitta ett eller annat…

Att låta den luckan stå på glänt i två tre år tyder knappast på en osedvanlig framförhållning, snarare på vanlig gammal slöhet.

En annan vandringssägen som börjat cirkulera är att den som kunnat gå in med fulla rättigheter (sigge/sigge) naturligtvis också haft rätt att skriva. Eller ändra. Vilket naturligtvis öppnar en massa tänkbara scenarier.

Efter avslöjandet har i alla fall sapnet tagit bort inloggningsfunktionen ”Autoregistrera dig” med upplysningen ”användar-id och lösenord väljer du själv men observera att du kanske måste pröva olika användar-id eftersom dessa måste vara unika”.

Hur som helst är det en liten värld, den här datavärlden. Först ser man Göran Elväng, vd på Sentor, komma till partiets räddning och då tänker man: minns jag inte honom från Defcom, det där säkerhetsföretaget på Apelbergsgatan som hade ett lite tvivelaktigt rykte bland konkurrenterna för att de anställt en person som dömts för dataintrång? Och tvivelaktigt rykte i allmänhet för att en tidigare vd satt i styrelsen för en porrklubb.

Jomen visst, både Göran och Mathias Elväng, ansvarig för affärsutveckling, kommer från Defcom.

Sedan ser man bilder i tidningarna på ”cybersnuten” Bosse Norgren när han gör husrannsakan hos en misstänkt och tänker ”är det inte samme Bosse Norgren som var säkerhetschef på Defcom en kort tid innan han återgick till polisarbetet”?

Jajamensan. Varför har ingen byggt en konspirationsteori kring detta?

På IDGs stora höstparty i förra veckan hördes en och annan oroa sig över skandalens påverkan på valutgången. Skulle fp tappa precis de procentenheter som behövs för ett regeringsskifte? Jag tror inte de behöver oroa sig. I varje fall om den här branschen får bestämma. En folkpartist i valstugan på Östermalms torg berättar i stället om ryggdunkningar från unga välklädda it-grabbar som haft kommentarer i stil med ”kan dom inte ens sköta sitt nät ska dom inte regera landet”!

Här i Stockholm har vi finansborgarrådet Annika Billström som, varje gång jag ser henne i tjänsten, står i Kista och talar sig varm för företagande och nyetableringar och it och teknikutveckling. Så har hon en del fiender i sitt parti också. Nu har hon börjat blogga.

Fast uppmärksamma läsare hittar naturligtvis namnen på talskrivarna som faktiskt signerat de bloggtexter de författat på uppdrag. Det är till exempel Lena Dahlström hos socialdemokraterna i Stockholm och Billströms pressekreterare Jimmy Larsson-Hagberg i Stockholm stadshus.

Efter att ha hört de bägge statsministerkandidaterna i tv samstämmigt lova att göra fildelning laglig så inser jag att det nog är bäst att låta partikanslier och pressekreterare sköta utspelen. De brukar ju kolla vad som är genomförbart innan de formulerar sig. Nu lär Persson ha insett fadäsen snabbt och hänvisat till en utredning. Ingen av dem lurade väl till sig en enda röst från piratpartiet.

Till slut mötte jag en av politikens doldisar, strategen Talib A Nilsson, som nästan röt åt mig:
– Här gnäller ni över att it-frågorna inte kommer fram i valrörelsen och när vi sedan drar igång en riktig förstaklasskandal då gnäller ni på att den skymmer de verkliga valfrågorna. Blir ni aldrig nöjda?