– UIQ är definitivt med på topp fem-listan över de största arbetsgivarna i kommunen. Men det här berör inte bara Ronneby, det är ett problem för hela regionen, säger Marcus Sandekjer, näringslivschef i Ronneby kommun.

För de flesta passerade sommarens nyhet att Nokia köper mobilplattformen Symbian ganska obemärkt förbi. Men i Ronneby slog beskedet ner med en släggas kraft.

Nyheten startade en dramtisk kedjereaktion som inom loppet av ett par timmar ledde till att ett av kommunens absolut största företag gick ut varslade 200 personer på ett bräde, långt mer än varannan anställd.

Nokias nya plattformsstategi innebär att dagens alla varianter av Symbian ska knådas ihop till en enda mobilplattform. Den ska sedan öppnas för utvecklarna ner på källkodsnivå. Strategin är ett sätt att möta Googles storsatsning på den öppna mobilplattformen Android.

Men effekten blir också att dagens Symbianplattformar försvinner. Det gäller Nokias Series 60, Moaps som används i Japan – och UIQ, som används av främst Sony Ericsson och Motorola.

UIQ-plattformen utvecklas till allra största del i Ronneby. Företaget UIQ är med sina 370 anställda hörnstenen i Ronnebys eget it-kluster Softcenter.

– Det klart att det är väldigt kännbart när ett av kommunens mest snabbväxande företag plötsligt förlorar sin marknad, säger Marcus Sandekjer.

Exakt hur hårt UIQ drabbas av plattformskriget mellan Nokia och Google är fortfarande oklart. Bolaget söker efter en roll i den nya öppnade Symbianplattformen.

Varslet av symbianutvecklare gäller från årsskiftet. Bolaget har i dag inga andra besked än att man hoppas kunna minska antalet varslade. UIQ räknar med att drygt hundra anställda i alla händelser behövs även under nästa för arbeta med nya UIQ-baserade mobil­modeller som redan är inplanerade.

Ronneby kommun har tillsammans med grannkommunen Karlskrona och företagssammanslutningen Telecomcity dragit igång en arbetsgrupp för att försöka rädda kvar Symbiankompetensen på UIQ i regionen, berättar Marcus Sandekjer.

Men UIQ är inte Ronnebys enda huvudvärk. Samtidigt planerar andra stora it-aktören i Softcenter Blekinge tekniska högskola att flytta alla it- och teknikutbildningar till Karlskrona. Flytten ska vara helt genomfört 2010.

– Psykologiskt är det förstås en ordentlig knäck för Ronneby. Men förutsatt att flytten görs på rätt sätt behöver inte den inte få så stora konsekvenser. Karlskrona ligger bara tre mil härifrån, säger Marcus Sandekjer.

En viss ljusning blev det dock i förra veckan kring Ronnebys tredje stora oroshärd, nedläggningshotet för flygflottiljen F17. Försvarsminister Sten Tolgfors besked att alla förbandsnedläggningar läggs på is innebär i alla fall en respit för Ronneby.

– Vi tolkar beskedet som att som att det nu blir en viss andningspaus när det gäller den frågan, säger Marcus Sandekjer.

Fakta

UIQ: 200 personer varslade till årsskiftet. Bolaget framtid är oviss efter beskedet att alla Symbianvarianter ska bakas ihop gemensam öppen plattform.

Blekinge Tekniska Högskola: Alla it- och teknikutbildningar i Ronneby flyttar till Karlskrona 2010

Flygflottiljen F17:
Nedläggningshotet sköts i förra veckan på framtiden av försvarsministern.