- Vad ska man ha alla dem till, frågar kollegan Joel. Nej, det är väl inget för gemene man. Men det finns förstås proffskameror med 14 miljoner bildpunkter liksom enklare apparater med betydligt färre. Och som vanligt så har ingen av nyheterna kommit ut i handeln.

I ett av pressmeddelandena fastnar jag för en beskrivning av den automatiska skärpeinställningen hos Canons senaste systemkamera för vanlig film - jo det görs sådana fortfarande. Autofokusen hänger med också rörliga motiv, och "kan följa ett motiv som rör sig med 50 km/t mot kameran ner till ett avstånd av 8 meter från kameran".Jag vet inte varför funktionen slutar vid 8-metersgränsen. Kanske för att fotografen ska kunna kasta sig åt sidan för att inte bli påkörd.

Till tekniknyheterna som kommer senare hör också rykten att Swatch ska göra klockor kombinerade med mobiltelefon och med synkfunktioner av kalender och telefonbok. Kombinera detta med lågt pris och häftig design så kan det bli riktigt roligt.

Från telefonfronten kommer också nyheten att Psion drar sig ur Symbiankonsortiet. Operativsystemets skapare lämnar alltså samarbetet och ånyo ökar Nokia sin dominans efter att tidigare tagit över Motorolas andel. Med 63 procent av aktierna i Nokias händer är konsortiet snart mer ett dotterbolag till Nokia än den gemensamma satsning det var från början. De kvarvarande minoritetsägarna räknar säkert säkert med att stanna kvar för att ha åtminstone något inflytande över operativsystemets framtid, men på sikt är utvecklingen oviss.

På en marknad där Symbian börjat göra som Microsoft och erbjuda operatörerna skräddarsydda terminallösningar - som Fujitsus Foma, byggd åt Docomo - får Nokia svårare att övertyga kunderna om sina ärliga avsikter. Varför skulle bolaget konkurrera med sig självt? Och varför ska minoritetsägarna vara Symbian trogna och nöja sig med att köra Nokias Serie 60-gränssnitt? Varför inte lika gärna prova Windows?

Jag anar att en del sådana diskussioner kommer att föras i Cannes nästa vecka. Då pågår telefonmässan 3gsm World som är en viktig mötesplats i branschen. Tekniktung med många seminarier för utvecklare men också garnerad med vip-folk. På onsdag avlöser Carl-Henric Svanberg Jorma Ollila i talarstolen och sedan står gubbar från Intel, Texas Instruments och Microsoft på tur. Givetvis finns också Symbians vd David Levin på plats. Med sin bakgrund som vd för Psion har han säkert en förklaring till det brittiska företagets motiv.

Ett motiv kan ju vara pengar, det brukar vara så.

Nästan två miljarder kronor är inte fy skam. Förmodligen bränner Psion dem på sina bärbara Unix-maskiner i bolaget Teklogix. Det verkar som en udda gren, men på något vis är det bolagets rötter.

Många minns fortfarande de små knubbiga handdatorerna
som fanns innan de slimmade modellerna i serie 3 och 5 dök upp. Teklogix har sin marknad i fryshus, hangarer och gods-
terminaler.

Är det förresten någon som minns försöken med att göra streckkoder användbara som länkar eller informationsbärare? Alltså i sammanhang utanför snabbköpskassor och lagerhyllor. Separata läspennor eller påhängsmoduler till mobiltelefonen var vanliga lösningar. Fiasko. Stendött.

Men i Symbians monter i Cannes görs det ett nytt försök. Det är företaget Scanbuy som helt enkelt använder de nya telefonernas inbyggda kamera som streckskanner! Sedan behövs blott ett litet program, Scanzoom, som hanterar informationen och pytsar den vidare till andra tillämpningar. Tekniken har alltså hunnit ifatt den gamla idén. Fast om den är så hållbar återstår fortfarande att bevisa. Scanbuy talar om obegränsade möjligheter som att hämta ner musik, se en videosnutt, köpa teaterbiljetter och handla grönsaker ...

Det låter oroväckande mycket wapvarning.