Apple meddelade nyligen att hela 500 miljoner program nu är nerladdade för Iphone. På App Store finns det i dagsläget 15 000 program att välja på, allt från spel till mer affärsnytta program. Det är en stark utveckling med tanke på att det bara fanns 500 program vid starten 11 juli 2008.


Svenska bidrag. Tomas Stenarson, utvecklare på Memention, har utvecklat fyra program som finns på App Store. "Med Iphone öppnas helt nya möjligheter", säger han.

Under hösten har en lång rad svenska utvecklingsbolag trappat upp sin satsning på Iphone. Utvecklingen har triggats av Apples konferensturné där man även i Sverige samlat potentiella utvecklare för att berätta hur man gå till väga för att komma i gång med utvecklingsverktyg och publicera sina alster på App Store.

– För oss är Iphoneprogram ett prioriterat område och vi arbetar för närvarande med ett par businessorienterade applikationer som kommer släppas under våren, berättar Peter Erhard, interaktionsdesigner på Inuse i Göteborg.

Han berättar att Inuse nu lägger sista handel på en designmall som utvecklare kan använda för att snabbt skissa upp sina idéer.

– Designmallen kan man använda utan att dra igång några av de program som ingår i utvecklingspaketen, säger Peter Erhard.

Mattias Edsman är utvecklare på Conevo IT Consulting och en av deltagarna på Apples presentation i Stockholm strax före jul. Han gissar att konferensen på KTH samlade närmare tusentalet deltagare.

– Detta upplevs som en het marknad med många intressanta användningsområden. Själv utvecklar jag webbaserade system för försäkringsbranschen. Att kunna köra applikationen på Iphone skulle kunna vara ett intressant alternativ för handläggare och mäklare, säger Mattias Edsman.

Många av Apples utvecklare träffas virtuellt på cocoaheads.org som sedan ett tag även har ett par underavdelningar i Sverige, exempelvis Cocoaheads Stockholm.

– Här har vi allt från ninjor till glada amatörer, säger Leo Giertz, en av grundarna till Cocoaheads Stockholm.
Han berättar att han just nu utvecklar en Iphoneklient för svenska Bambuser. När den blir klar ska man kunna direktsända video från Iphone på Bambusers webbplats.

Tomas Stenarson är utvecklare på Memention som har utvecklat fyra program som nu är tillgängliga på App Store. Nu deltar han i ett Iphoneprojekt för Oslo Universitet.

– Med Iphone öppnas helt nya möjligheter att testa nya idéer på kommersiell hårdvara, säger Tomas Stenarson.

Han räknar med projektet i Oslo ska kunna leda till ett antal uppföljare på andra håll. I Mementions konsultverksamhet ingår exempelvis utveckling av flygsimulatorer åt försvaret samt ett antal mer industriella tillämpningar.

Fakta

Inuse i Göteborg satsar mycket på utveckling för Iphone. För att hjälpa andra komma i gång med utvecklingen tillhandahåller man en designmall. Den är gratis och består av ikoner som kan användas för snabbt kunna skapa realistiska grafiska skisser för Iphoneprogrammen.