Lagom till bilsemestern lanserar Emappz gratis Sverigekartor till handdatorn och vissa mobil­modeller. Kartorna och de javabaserade kartprogrammen ska kunna laddas ner från webben men ska också delas ut på exempelvis bensinmackar.

Satsningen är tänkt att helt finansieras med avgifter från exempelvis restauranger, hotell, affärskedjor och andra serviceinrättningar som vill finnas med på kartan.

Emappz har redan tecknat samarbetsavtal med bensinkedjorna Preem, Norsk Hydro, Shell och OKQ8 samt hamburgerkedjan McDonald's.

- Andra tar betalt av dem som vill använda deras kartprogram. Vi har valt att ta betalt av dem som vill synas på kartan i stället, säger Patrik Maran, utvecklingsansvarig på IT-företaget Emappz i Höör.

Kräver Symbian och Java
Sverigekartorna kommer att släppas strax före midsommar. De tillhörande javabaserade programmen som används för att hantera datakartorna kommer att kunna köras i handdatorer med Microsofts operativsystem eller Palm Pocket PC.

Gratiskartorna kan också användas i vissa mobiltelefoner som kör operativssystemet Symbian och hanterar Java.

- Sony Ericssons P900 och P800 fungerar exempelvis väldigt bra för de här kartorna. Förutsättningen är dock att man har ett minneskort på 64 MB. När det gäller handdatorer räknar vi med att programmet ska kunna köras i upp till två år gamla Palmmodeller. Men även här måste man 64 MB minne, säger Patrik Maran.

Kartorna kommer också att finnas i vanliga Windows- och Mac-versioner.

De kommer att ha fler funktioner, exempelvis en färdplaneringsmodul, som inte får plats i den mer nedskalade handdatorversionen av kartprogrammet.

Fler vägar
Konceptet påminner en del om färdplaneringsprogram som Route 66. Man kan lägga upp rutter och söka på nästan alla gatunamn och adresser i landet. Kopplar man en gps-mottagare till datorn eller telefonen kan man se var man befinner sig på kartan.

- Vi kommer att ha med fler vägar i utanför tätorterna än vad som finns i exempelvis Route 66, hävdar Patrik Maran.

Han uppger att Sverigekartan också innehåller betydligt mer information om serviceställen och turistattraktioner än liknande betalprogram.

Route 66 visar information om cirka 25 000 sådana platser i landet, medan Emappz karta innehåller information om drygt 100 000 serviceställen och turistattraktioner.

Det är i dessa listningar som bensinmackar och snabbmatskedjorna nu börjar köpa plats.

Hela Skandinavien
Företagen representeras av ikon med sin logga på de platser där de har sina filialer på kartan. När man pekar på ikonen får man fram textinformation om servicestället.

Under hösten planerar Emappz att släppa liknande kartor över Norge och Danmark. Företaget planerar också stadskartor som ska kunna köras även på enklare javamobiler. Där kommer användaren bara att behöva ladda ner en mycket litet läsarprogram till telefonen, sedan hämtas själva kartinformation från centrala kartservrar via mobilnäten.