Adam Dunkels tillhör den generation som växte upp med datorer.

– Min far kom hem med en ABC 80, berättar han, och den hade en Basictolk. Sedan dess har jag programmerat på fritiden.

Adam Dunkels är känd, och flerfaldigt prisbelönad, för sina extremt kompakta så kallade ip-stackar – kompletta program för trådlös internetkommunikation på några fåtal kilobyte. Han har också skrivit operativsystemet Contiki som får plats på några tiotal kilobyte. Målet är extremt resurssnåla program för trådlösa sensorer.


Enkelt och resurssnålt. Adam Dunkels har blivit känd för kompakta program.

Han berättar om hur han runt 2000 satte trådlösa sensorer på hockeyspelare i Arenaprojektet i Luleå.

– Spelarna hade kameror i hjälmen och sensorer i näsan. Man kunde se puls och andra data. Det måste ha varit obehagligt. Och Luleå förlorade mot Brynäs.

– Mitt bidrag var ip-stacken.

Adam Dunkels är född och uppvuxen i Luleå och studerade vid Luleå tekniska universitet som just då, i slutet av 1990-talet, gjorde ett stort bidrag till utvecklingen av internet. Mikael Degermark och Stephen Pinker hade utvecklat det som blev känt som Luleå-algoritmen, ett sätt att dirigera trafiken på internet som är mycket snabbare än tidigare tekniker. Även Luleå-algoritmen är ett exempel på kompakt programmering: en anledning till att algoritmen är så snabb är att det går att köra den i cacheminnet.

– Det var helt rätt tillfälle att studera i Luleå. Deras arbete blev ett riktmärke för mig – det är så man sätter en världsstandard. Jag önskade att jag kunde nå upp på den nivån själv – och det har jag gjort.

Adam Dunkels filosofi är inte att skriva så kallad spaghettikod som ingen, kanske inte ens programmeraren själv, kan förstå.

– Man kan skriva i assembler, men min inriktning är att undvika det. Jag vill hitta essensen i programmet, ta bort allt onödigt. Den generella insikten för sensornätverk är att kommunikation är viktigare än prestanda. Min ip-stack är långsam, men liten och kompakt.