”King of the hill” kallade Steve Jobs Bonniers app under torsdagens Apple-event. På en storbildskärm visades tidningen Popular Science upp, som är den första tidskriften som gjorts tillgänlig i appen.

Det är Bonniers svenska utvecklingsavdelning som har tagit fram lösningen. Sara Öhrvall, som är ansvarig för appen, är mycket nöjd med Steve Jobs uttalande.

– Om det finns en person i hela världen man önskar ska tycka om ens applikation för Ipad, så är det väl just Steve Jobs. Det känns lite som den optimala bekräftelsen att man har åstadkommit något som är intressant.

Steve Jobs kallade appen för banbrytande och rekommenderade alla som inte sett den att ta sig en titt. Efter uttalandet seglade Popular Science snabbt upp som den mest sålda tidsskriften till Ipad. Bonnier R&D började arbeta på en lösning i oktober – november förra året, när Ipad bara var ett rykte. Med en allmän läsplatta för ögonen började de fundera på utformningen.

– Vi ville komma bort från känslan att vi lägger ut den tryckta tidningen digitalt och att man ska låtsas bläddra fast det är en skärm. Vi ville få en känsla av en kamera som panorerar över innehållet, det blir mindre hackigt än bläddrandet.

De var också måna om att skapa en tydlig början och slut och presentera ett innehåll paketerat av en redaktion. Sara Öhrvall framhåller att appen presenterar artiklarna på ett attraktivt och bildrikt sätt. Bonnier R&D har tagit fram en bildlösning som gör att bilderna anpassas beroende på var läsaren befinner sig i texten.

Nu står främst ett par amerikanska tidskrifter på tur, men snart kommer även en svensk tidning i samma appformat. Vilken det är håller dock Sara Öhrvall hemligt.

Framöver kan det även bli aktuellt att sälja eller licensiera ut lösningen till andra mediahus.

Mag+ live with Popular Science+ from Bonnier on Vimeo.

Fakta

Bonniers koncept för digitala magasin kallas Mag+ och visades upp redan innan Ipad släpptes. En film som visar upp gränssnittet släpptes på videosajten Vimeo och fick stor uppmärksamhet.