Servrar är inte bara för företag. Det är tänkt att du ska ha en där hemma också. Sharp är på väg med en sådan för den japanska marknaden, rapporterar IDG News Service.

HG-01S har mycket gemensamt med en set-top-box med hårddisk men den kan mer. Du kan exempelvis spela in film i mpeg-2-format i 720x480 bildpunkters upplösning i kvaliteterna åtta, 4 eller 2 Mbit/s. Beroende på vilken kvalitet du väljer får du plats med mellan 30 och 115 timmar.

Se på film på annan plats än hemmet
Till skillnad från en vanlig set-top-box kan du titta på den lagrade filmen över internet från någon annan plats i världen. Servern innehåller nämligen de nödvändiga bredbands- och nätverksfunktionerna och en webbserver. Du kan strömma filmerna till en annan enhet över wlan för en sådan adapter finns inbyggd.

Att strömma material i mpeg-2-format ställer ganska höga krav på överföringskapaciteten därför kan servern koda om materialet till det modernare och effektivare mpeg-4-formatet.

Förutom film kan du lagra fotografier på servern. En albumfunktion finns och den ska kunna ta emot bilder som du och din familj tar med era kamerautrustade mobiltelefoner och skickar in till den.

Bilder från digitalkameror kan även överföras via ett pc card-gränssnitt på framsidan.

Vissa begränsningar
Servern har dock vissa begränsningar. Den kan hantera upp till fem användare men bara en åt gången.

Sharp HG-01S kostar ungefär 100 000 yen, cirka 7 300 kronor, och den lanseras i Japan den 15 februari. När, eller om, den kommer till Europa är inte känt.