Jag gjorde samma sak inför 2010 och kan nu konstatera att inte alla de förutsägelser jag gjorde då föll in. Bland annat trodde jag mig veta att Oracle skulle sälja MySQL, att var och varannan sajt och mobilapp skulle innehålla augmented reality, och att prinsessbröllopet skulle leda till en republikansk väckelse. Så blev det inte.

Men jag fick rätt på några punkter. Bland annat förutspådde jag att grön IT skulle stiga från sitt bottenläge på hajpkurvan och att Android skulle slå igenom i stor skala. Och så blev det faktiskt.

Här har du mina mer eller mindre sannolika förutsägelser för 2011:

Microsofts moln tornar upp sig
Trots all retorik om motsatsen från Steve Ballmer visar sig Microsofts molnsatsning gå hårt åt återförsäljarnas affärer. Det knorras i båsen redan under Techdays i Örebro i mars. Mot slutet av året är stämningen mellan valen och pilotfiskarna rent fientlig.

Virtuella möten blir vardag
2011 blir året då alla former av virtuella möten slår igenom på allvar. Tekniken blir så tillgänglig att man börjar använda videokonferenser inte bara internt i företag, utan också i möten med deltagare från olika företag och organisationer.

Wikileaks får konsekvenser
Den enorma läckan från USAs utrikesförvaltning får beslutsfattare i de flesta företag att tänka till kring sin egen informationssäkerhet. Det kommer att ösas ut nya policies, rutiner, krypteringslösningar och så vidare. Samtidigt kommer Wikileaks förmåga att stå emot cyberattacker att bilda skola. Säkerhetsföretagen kommer att få bråda dagar.

Lars Nyberg ny ordförande i Ericsson
Enligt den rådande terrorbalansen mellan Handelsbankssfären och Wallenbergarna i Ericssons styrelse borde det nu vara dags för en Handelsbanksman som ordförande efter Wallenbergaren Michael Treschow. Men i brist på en sådan kandidat som utländska institutioner kan acceptera blir det Teliasonera-chefen Lars Nyberg som tar över. Han är en av mycket få svenskar med rätt bakgrund. Bland annat har han varit VD i amerikanska NCR.

Pekplattan lyfter och faller
Just nu råder en fantastisk hajp när det gäller pekplattor i allmänhet och Ipad i synnerhet. Det gäller framför allt i tidningsföretag, som hoppas att pekplattan ska bli den elektroniska kanal där man faktiskt kan ta betalt av användarna för innehåll. Hajpen kommer att växa till sig ytterligare under det första halvåret. Men under det andra kommer eftertankens kranka blekhet. I Bonniers och Schibsteds styrelserum kommer pannorna att ligga i djupa veck när försäljningsprognoserna för få Ipadprenumerationer grusas.

Alla börjar snacka IPV6
Experterna har snackat om det i tolv år, men ytterst få har lyssnat och ännu färre agerat. Men 2011 händer det. I november uppstår en verklig brist. Allt oftare händer det att konsumenter och företag inte kan ansluta nya terminaler till nätet i brist på ip-nummer. Plötsligt börjar alla snacka Ipv6.

It-index går bättre än börsen
Under 2010 steg Stockholmsbörsen drygt 20 procent och it-index bara runt 15 procent [kollas], mycket på grund av den sega kursutvecklingen i indextunga Ericsson. Nästa år blir ett segt år på börsen. Investerarna kastas mellan hopp och förtvivlan och kurserna står och stampar. Stockholmsbörsens breda index slutar oförändrade. IT-index däremot går klart bättre, mycket på grund att Ericsson värderas upp ordentligt.

Debatten om it i skolan tar fart
I kommun efter kommun, skola efter skola förses alla elever med varsin dator. De googlar, chattar, spelar, facebookar och nätmobbar. Men ytterst sällan kommer datorerna till användning i själva undervisningen. Efter sommarn bryter en pedagogisk debatt ut där utbildningsminister Jan Björklund som omväxling hamnar på samma sida som de lärare som inte vill ha några förändringar i skolan. Mot dem står hundratusentals föräldrar, elever och skattebetalare som undrar varför datorerna över huvud taget köptes in om de inte kommer till nytta?

Fler utköp än börsintroduktioner
Ett ostadigt börsklimat gör att få it-bolag försöker sig till börsen. Riskkapitalbolagen fortsätter att köpa och sälja portföljbolag sinsemellan i ett evigt svartepetter-spel. Däremot fortsätter utköpen från börsen. Tre uppköpskandidater är Cybercom, Tieto och krisdrabbade IBS.

Hatt skapar fyra nya it-forum
It-minister Anna-Karin Hatt skapar fyra nya råd – ett för vårdsektorn, ett för skolan, ett för jämställdhet vid sidan av Bredbandsforum som redan existerar. De nya råden, som alla kallas forum, kommer inte att göra några större avtryck i it-politiken under 2011. I april får hon en son på 3100 gram.

Tvåkärniga mobiler gäller
Nästa år kommer bara telefoner med tvåkärniga processorer och 3d-skärmar att betraktas som riktigt smarta. Samtidigt förvärras prispressen på smarta telefoner med vanliga skärmar och enkärniga processorer.

CS lanserar Ipad-app
Under våren lanserar CS en Ipad-app som läsarna gillar eftersom den kombinerar tidningsmediets översiktlighet med webbens höga tempo. Detta är min minst vågade förutsägelse för 2011.