Tobii Technology har i tio års tid utvecklat specialskärmar som med hjälp av kameror kan spåra var man riktar blicken på bildskärmen. Därmed går det att styra datorer enbart med hjälp av ögonen. Företagets senaste produkt kallas PC Eye och är en modul som går att koppla till valfri dator och skärm.

– Med PC Eye kan man styra alla program och funktioner i en vanlig dator med hjälp av ögonrörelser i stället för tangentbord och mus, berättar Tobiis marknadschef Katrin Buhre.

Tobiis produkter utvecklades från början för personer med funktionshinder och har tidigare främst köpts in till olika institutioner och myndigheter. Nu är tanken att produkterna ska få en bredare spridning och bli mer lättillgängliga. Siktet är inställt på spel- och underhållningsbranschen.

– Det är inte en integrerad lösning utan en bärbar produkt som man kan flytta med sig mellan flera olika stationära datorer både hemma och på jobbet och kan användas av vem som helst, säger Katrin Buhre.

Hon berättar att PC Eye redan gjort succé i England där den börjat användas inom utbildningssektorn.

Under Cebitmässan i våras presenterade Tobii prototyper där man byggt in ögonstyrningstekniken i bärbara datorer från Lenovo. Produkterna förväntas dyka upp inom ett par år, men PC Eye finns redan nu tillgänglig i handeln. Priset ligger på 50 000 kronor, vilket kan jämföras med de specialskärmar som Tobii introducerade för några år sedan där priset hamnade på 150 000 kronor.

Fakta

  • Tobii Technologys senaste produkt består av en 25 centimer lång modul som har ett antal inbyggda kameror.
  • PC Eye går att koppla till vanliga datorer som sedan kan styras enbart med hjälp av ögonrörelser.
  • Pris: 50 000 kronor.