Facebook har släppt en ny funktion som gör det möjligt att göra vänlistorna mer privata. Funktionen låter användaren enklare än tidigare bestämma vad den vill dela med vem.

”Vill du bara se inlägg från dina närmsta vänner? Eller kanske vill du dela något personligt med din familj - utan att samtidigt berätta för dina kollegor? Med den förbättrade vänlistan kan du enkelt se uppdateringar från och dela med olika listor med vänner”, skriver Facebooks produktchef Blake Ross i ett blogginlägg.

Blogginlägget fick genast mängder av kommentarer om att Facebook snott funktionen från Google+, där det är möjligt att skapa nätverk inom nätverket och på så sätt separera olika grupper från varandra. I blogginlägget poängterar dock Blake Ross att listor inte är något nytt påfund.

”Listor har funnits i flera år, men ni har berättat för oss hur tidskrävande det är att organisera listor för olika delar av livet och att hålla dem uppdaterade”.

Den nya funktionen är frivillig att använda.


Fakta

  • Nya vänlistor gör det möjligt att definiera vad du vill dela med vem.
  • Det ska bli lättare att bestämma vilka vänner du får se på din nyhetssida. Du kan välja att bara se foton från en vän, välja bort inlägg om ett visst ämne, eller bara se viktiga uppdateringar som exempelvis att personen bytt jobb.
  • Det kommer bli möjligt att följa personer du inte är vän med om denna har valt att låta personer utanför vänkretsen se uppdateringarna.