Computer Sweden

"Dags att ta tillbaka makten från molnet"

Musik det mest beprövade sättet att humörmanipulera

Artikelkommentarer

Vi håller just nu på att uppgradera våra kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Omöjligt uppdrag

vaffo

2012-04-27 03:02

Skit i direktivet då, det är bara ett direktiv.

Inge Hjort

vaffo

2012-04-27 03:07

Inte längre.

EtherMan

vaffo

2012-04-27 03:10

Spelar ingen roll. Skit i det oavsett. Det kommer vi att göra.

Inge Hjort

vaffo

2012-04-27 03:20

Det är fler operatörer som kommer skita i det då det är billigare för många att helt enkelt betala böterna för att inte göra det, än att faktiskt göra det... Men fortfarande, det är inte längre "bara" ett direktiv utan numer även lag, även om lagen ännu inte trätt i kraft riktigt än även om det nu bara handlar om dagar tills dess...

EtherMan

vaffo

2012-04-27 08:22

De startar upp ett företag a 50k som hanterar hanteringen av internet förbindelsen, när böter kommer så ska de ansöka om en överklagan, betala böter om de inte är för höga, ha flera företag tillgängliga för att ta över hanteringen... ha flera räntesnurror som för ut pengarna till ett annat företag som snurrar vidare.

ottan

vaffo

2012-04-27 09:47

Det borde väl gå att generera fejkade dataloggar som ser någorlunda äkta ut? Vem skall bevisa huruvida de är äkta eller falska? Sedan kan man väl "outsourca" lagringen av data till någon halvseriös molnleverantör som råkar ha det värre ställt än självaste Tiëto med hårddiskar som bara går sönder och backuper som saknas...

DrIPRED

vaffo

2012-04-27 14:35

DrIPRED ... 2012-04-27 09:47

> Det borde väl gå att generera fejkade dataloggar som
> ser någorlunda äkta ut?

Kommer ihåg en isp i usa som blev ålagda att lämna ut
uppgifter om en änvändare. Såg ut som följer, om minnet inte sviker.

<datum> <ip> logged in
<datum> <ip> logged out

Inte så stor nytta av det, ip var i 10. serien.

Inge Hjort

vaffo

2012-04-27 15:15

Visst går det att genererar falska loggar, det är rent av trivialt att göra detta eftersom trafikloggar i grunden vanligtvis är i klartext.

Det är dock få seriösa företag som medvetet begår brott som en del av sin verksamhet, hur tråkigt det än är att lagra information så anser nog de flesta att det är ännu tråkigare att riskera böter eller fängelse för företagets skull.

Jag finns tänker jag alltså.

vaffo

2012-04-27 19:09

Tja, man kan ju räkna på det som en real option: Tag 0 kr gånger sannolikheten att man åker på böter plus bötessumman gånger sannolikheten att få böter.

Jämför sedan detta belopp med vad det kostar att köpa in extra utrustning för att göra "riktiga" dataloggar.

DrIPRED

Fasligt ylande?

2012-04-27 06:02

Det är ju hemskt vad det ylas om att detta kommer att kosta.
Ur felsökningshänseende så loggar man redan dessa uppgifter och dessa loggar tar inte upp så våldsamt mycket plats då de är ganska "monotona" och därför är lätta att komprimera.
Att det skulle kosta massor är bara struntprat.

Vinkelberg

Fasligt ylande?

2012-04-27 06:23

Jag utvecklade ett socialt nätverk en gång. Som felsökning slog jag på en loggning för att ta reda på hur min testgrupp på 20 pers navigerade på sajten. Loggfilen var en enkel textfil som höll koll på vilket ip, vilken sida och lite annat. Gott och väl 50 tecken per rad.
Efter en månad hade filen vuxit till 9GB, och Webhotellet fick hjälpa mig radera.
Detta gällde användningen av EN sajt i debug syfte med en liten grupp människor.

Det jag försöker säga är: jag tror du har fel, då min erfarenhet säger mig att om man ska logga allt som folk gör, alla samtal, sms, mms, surfning med mera, även om det bara gäller att lagra en begränsad mängd data så kommer kostnaden öka markant.

DLD är ogenomtänkt och dumt är min åsikt.

The Sweede

Fasligt ylande?

2012-04-27 06:27

Kan bara hålla med dig om att DLD är idiotiskt se bara i Tyskland där löste den bara 0.02% mer brott .....

raxx

Fasligt ylande?

2012-04-27 09:56

"Kan bara hålla med dig om att DLD är idiotiskt se bara i Tyskland där löste den bara 0.02% mer brott ....."


Var får du den uppgiften ifrån, är det någon på flashback som har påstått det och du har tagit det som en sanning ?

Det är många brott som har lösts tack vare att Ip-spårning och mobilspårning har varit möjligt, dom har löst mord tack vare spårningen, så sluta lipa, lite får man tåla och det är totalt ointressant för mig att mina ringda nummer loggas (vilket alltid har loggats) eller besökta sidor loggas, who cares, jag har inget att dölja.

Ni gnäller ju bara för gnällandets skull, ha en egen åsikt istället för att följa janteströmmen på nätet om vad man måste vara emot för att vara en i gänget.

klappedo

Fasligt ylande?

2012-04-27 10:03

"Det är många brott som har lösts tack vare att Ip-spårning och mobilspårning har varit möjligt, dom har löst mord tack vare spårningen,"

Var får du den uppgiften ifrån, är det någon på flashback som har påstått det och du har tagit det som en sanning?

Allan Allansson

Fasligt ylande?

2012-04-27 12:47

Källa tack.
Den spårning som löser brott är när den är riktad mot redan misstänkta individer. Allmän övervakning är dock endast intressant om man är intresserad av att lagföra skitbrott för att skrämma gemene man.

Dessutom: Nej, dina ringda nummer har inte loggats i denna omfattning tidigare. Om du nu inte ombesörjt detta själv. Efter du fått fakturan skickad så har den raderats. Fram tills tisdag så är det inte heller någon som kollar vilka sidor just DU besöker. Vare sig det rör sig om IDG.se eller shemaletubes.com.

Motsvarande är att register skulle byggas upp över vilka tidningar, böcker du läser, vilka du skickar brev till och vilka tv-program du tittar på AFK.

Jag tycker inte anledningen "brott kan lösas, så lite får man tåla" duger över huvud taget. Det är ett flummigt argument, ungefär lika huvudlöst som anledningen till säkerhetskontroller på flygplatser. Hur många terrorister har de gripit genom de rigorösa säkerhetskontrollerna? Visst, ett antal efterlysta har åkt dit. Men med tanke på att det rör sig om mindre än en promille av alla säkerhetskontroller som görs, så säger det mig rent statistiskt att det är ineffektivt, dyrt och dumt sätt att uppnå sina mål. Att begå miljontals fel för att få till ett rätt är inte värt det.

The Sweede

Fasligt ylande?

2012-04-27 12:53

Raxx har faktiskt fel, de löste inte 0,02% fler brott, de löste faktiskt FÄRRE brott: http://juristensfunderingar.blogspot.se/2012/03/beviset-for-att-dld-ar-verkningslost.html

F.Ultra

Fasligt ylande?

2012-04-27 20:11

Nä, du har ingenting att dölja just nu. Men en annan regering kan tycka att du varit i kontakt med personer som gör att du måste straffas. Rent mjöl i påsen idag är inte samma sak som att detta mjöl betraktas som rent om 6 månader. Rent spel finns inte när landet jagar terrorister.

beani45

Fasligt ylande?

2012-04-28 08:12

...eller när de "tänker på barnen" och ska rädda dem från pedofiler. Då åker allt vett och sans ut genom fönstret.

The Sweede

Fasligt ylande?

2012-04-27 20:31

klappedo ... 2012-04-27 09:56

> jag har inget att dölja.

Bra. Kontonummer och lösenord, tack.
Du kanske runkar på balkongen/uteplatsen

Hur vet du hur det ser ut i framtiden, eller du kanske är faster Saida.

Tyvärr, du tillhör dom sinnesslöa, mao pöbeln.

Inge Hjort

Fasligt ylande?

2012-04-29 14:29

"Det är många brott som har lösts tack vare att Ip-spårning och mobilspårning har varit möjligt, dom har löst mord tack vare spårningen, så sluta lipa, lite får man tåla och det är totalt ointressant för mig att mina ringda nummer loggas (vilket alltid har loggats) eller besökta sidor loggas, who cares, jag har inget att dölja."

Att du jämför äpplen och päron förändrar inte det faktum att diskussionen egentligen handlar om massövervakning av den Europeiska befolkningen. Det är en enorm skillnad mellan fokuserad brottsbekämpning och massövervakning av allt och alla.

Sedan att din högst personliga åsikt kring denna massövervakning verkar gå ut på att klichén att du inte har något att dölja är väl rätt okej i sig självt, men att gnälla på andra som inte delar din högst personliga åsikt och anklaga de för att inte ha egna åsikter är dock en aning anmärkningsvärt.

kras12

Fasligt ylande?

2012-04-29 15:40

då du inget har att dölja så gör det inget om jag sätter upp webbkameror som spelar in allt du gör och säger även på toaletten kopplade till en webbsida som alla kan kolla på dygnet runt

Mellin

Fasligt ylande?

2012-04-27 07:54

Nu är det ju inte alls dem mängderna som ska sparas.
"Jag" är också en liten operatör och har tittat på hur mycket plats loggarna ska ta. Om jag skulle lagra på två speglade 2TB diskar exempelvis så skulle de räcka flera år.

Vinkelberg

Fasligt ylande?

2012-04-27 12:15

Nej. I snitt håller speglade diskar i något år men det är I SNITT. Det finns inget som säger att du inte får bitfel första dagen på en av diskarna vilket förstör dina lagrade data.

Diskspegling är för lågbudget för detta.

Nu är ju dock det stora problemet att få fram data till loggarna. Det är bara FireWall-1 som klarar att trovärdigt uppfylla datalagringsdirektivet och licenskostnaderna för detta gör hårdvarukostnaderna så små att de blir irrelevanta.

falde

Fasligt ylande?

2012-04-27 09:24

Då gjorde du det visserligen på enklaste men minst effektiva sätt. Många system som loggar styckar filerna och skapar en ny varje dag eller när en viss storlek än nådd. Sedan komprimerar du mappen som loggen hamnar i och textfiler brukar gå att få ned 90% i storlek.

Beroende på vad som loggas kan en databas vara effektivare och minimera både prestanda och utrymme.

Alternativ är att bestrida alla anspråk på data. När den köade böterna uppnår en kritisk massa så säljer man alla kundavtal till ett syster bolag för en symbolisk summa, tömmer alla tillgångar och sätter det hela i KK.

Mean

Fasligt ylande?

2012-04-27 12:17

Alternativt är att erbjuda en krypterad VPN-tjänst. Att sedan logga alla förbindelser mellan kund och VPN-tjänst blir inte speciellt jobbigt.

falde

Fasligt ylande?

2012-04-27 12:33

Detta är ju den bästa idé jag sett på länge. Hade ju varit guld om någon av dom stora aktörerna hade börjat erbjuda en sån tjänst, dom kunde ju lika gärna skicka ett stort fuck you med varje utdrag :D

Jonas Hejde

Fasligt ylande?

2012-04-27 12:52

Bahnhof hade tidigare gratis Anonine inkluderat i sina abonnemang men de har de inte kvar utan det kostar 40 kr extra.

falde

Fasligt ylande?

2012-04-27 13:57

Fick din IPS hjälpa dig att ta bort en loggfil? Det var alltså inte driftleverantrören? Utan din isp?

Tacka jag för den servicen, när deras inkompitenta kunder inte lyckas hjälper de med något de inte ens levererar. Det kallar jag service!

ISP = Internet service provider

Om det nu var så att din ISP också var din driftleverantör, utrycker du dig väldigt klantigt.

gonace

Fasligt ylande?

2012-04-27 15:10

Ah tack för påpekandet, givetvis menade jag webbhotell och inte ISP. Tror jag behöver ta helg snart.
Min ISP är dock väldigt kompetent, så du har nog inte helt fel i att de hjälper sina inkompetenta kunder :)

Webhotellet hade dock begränsningen att man som kund inte kunde ta bort dessa filerna.

The Sweede

Fasligt ylande?

2012-04-27 06:24

Visst betalar du 1.5 miljoner uppkopplingar varje dag och 2 miljoner email , 150.000 mobil samtal så lär det kosta en hel del .....
O allt dessa som spars löser enligt beräkningar bara 0.02% fall.

raxx

Fasligt ylande?

2012-04-27 07:56

Varför ska jag betala extra för det? Dessa uppgifter lagras redan i felsökningssyfte.
Det är inte själva e-posten som ska lagras utan bara tidpunkter och ändpunkter.

Vinkelberg

Fasligt ylande?

2012-04-27 08:51

Allting lagras inte redan idag.

Ssargon

Fasligt ylande?

2012-04-27 09:19

Såklart inte allt, men det blir inte så fasligt mycket mer. Däremot blir det längre tid, men det är heller inte så våldsamt länge.

Vinkelberg

Fasligt ylande?

2012-04-27 06:49

Det handlar inte om att hårdkomprimera några loggar i textformat.

Alla data ska parsas, sedan ska resultaten in i databas som ska administrateras och underhållas, backas upp kontinuerligt osv.
Det kommer att käka disk, tejp och pengar.

Efter några månader kommer de första läckorna. Det finns 550 operatörer där ett stort antal av dem kommer att ha sina egna system. På dessa sitter det admins, rootanvändare osv.
Gissa om det kan vara intressant att läcka info om vad någon specifik person gör, kommunicerar med, befann sig osv.
Tidningarna betalar stora pengar för bra uppgifter och sitter man på rätt uppgifter kan det bli pengar.

Till detta kommer alla intrångsförsök med några lyckade sådana dessutom. Sedan ligger några tiotusen användares "liv" på piratebay.

Kan inte ens skatteverket skydda datat som gällde skyddade identiteter så hur ska 550 operatörer garantera säkerheten i detta...

-jag

Fasligt ylande?

2012-04-27 07:06

Du har helt rätt.

Är det något jag har lärt mig på alla dessa år i branschen är att informationen kommer att läcka förr eller senare. Det kommer inte vara frågan om det kommer att läcka, frågan är NÄR.

Det enda sättet jag har sett fungera är att inte lagra dessa uppgifter! Då kommer de inte att kunna missbrukas.
Det spelar ingen roll hur mycket man skyddar informationen. Det kommer att läcka ändå.

Odin

Fasligt ylande?

2012-04-27 07:37

Ett lika stort hot är att ge den här informationen till dom så kallade "myndigheterna". Normalt sett är jag inte konspirationsteoretiker, men när man läser om vad som planeras i EU nu, ESM, blir man ju mörkrädd. En separat organisation som är totalt immun mot att bli dragen inför rätta, med total makt att kräva in pengar från medlemsstaterna, med oinskränkt rätt att använda pengarna hur dom vill, drivet av människor som får total immunitet mot att bli dragna för rätta... och inte ens medlemsstaternas regeringar kan alltså påverka organisationen.

Jag tror inte den här datalagringen är till för att lösa brott, den är till för att göra medborgare mera spårbara och arresterbara om det är så att dom börjar mopsa upp sig och protestera mot att Europa håller på att gräva sin egen grav samtidigt som mera pengar än nånsin skyfflas upp till den rikaste 0.01%:en.

cr0ft

Fasligt ylande?

2012-04-27 07:41

Det är alla ni som inte fattar att konspirationer är verklighet som bidrar till att världen ser ut som den gör. Jag tycker det är patetiskt att människor stänger av hjärnorna så fort de hör ordet "konspiration". Man kan bara gratulera skolväsendet för att så fullständigt lyckats programmera människor att inte tänka själva.

Rädslan att bli förlöjligad är tydligen så enormt stor hos människor att de inte klarar att gå mot strömmen. Det är en enorm brist i vårt känslomässiga beteende som gör oss extremt lätta att kontrollera.

dsdfdfd

Fasligt ylande?

2012-04-27 08:53

Jag tar det som att du inte gått i skolan?

Olpa

Fasligt ylande?

2012-04-27 09:24

Eller kanske kritiskt granskat vad fröken försökte trycka in i huvudet på eleverna?

Själv skulle jag kunna fylla en novell med de dumheter mina lärare i god tro "lärde" ut till oss.

tramsgar

Fasligt ylande?

2012-04-27 09:59

Fast i sånt fall har ju skolan INTE "fullständigt lyckats programmera människor att inte tänka själva".

Så den enda logiska slutsatsen som är möjlig av dsdfdfds text, är att hen inte gått i skolan. Annars är ju inlägget en oxymoron.

Olpa

Fasligt ylande?

2012-04-27 12:26

Ja det har de.

Att det sedan går att avprogrammera människor från att inte tänka själva är en helt annan sak.

Den enda logiska slutsatsen av ditt inlägg är att du inte kan logik, för då skulle du ha sett att en programmering från skolans sida inte omöjliggör att elever sedan lär sig att tänka själv.

Observera att läroplanen specificerar att man ska lära sig kritiskt tänkande osv. Det är inte "statens" fel att lärarna hellre har elever som är minimalt besvär.

Statens enda fel i sammanhanget är misslyckande med kvalitetssäkring av skolan. Något som inte bar drabbar kritiskt tänkande utan hela undervisningen... antalet elever som varken kan räkna, skriva eller tänka kritiskt när de gått ut gymnasiet ökar ju...

falde

Fasligt ylande?

2012-04-27 12:35

Den enda logiska slutsatsen av ditt inlägg är att du inte kan läsa, för då skulle du sett ordet "fullständigt", som inte lämnar några hål för framtida potentiella ändringar. Går det att ändra "programmeringen", är den inte fullständig utan har uppenbarligen brustit.

I övrigt håller jag med, det är trams att utifrån misslyckade lärare generalisera kring mål med skolan (när de officiella målen som du säger är raka motsatsen). Måluppfyllnad, det kan man diskutera däremot...

Olpa

Fasligt ylande?

2012-04-27 12:56

"Den enda logiska slutsatsen av ditt inlägg är att du inte kan läsa, för då skulle du sett ordet "fullständigt", som inte lämnar några hål för framtida potentiella ändringar."
Så var hittar du en sådan definition på ordet "fullständigt" du som är så mycket bättre på att läsa.

"Går det att ändra "programmeringen", är den inte fullständig utan har uppenbarligen brustit."
Nej. Det går ALLTID att ändra programmering. Läs definitionen på programmering. Att programmering är fullständig innebär att den uppfyller de specificerade villkoren om den är oförändrad.

Det är ju dock oklart ifall det är meningen att lärarna inte ska följa målen eller om de som är ansvariga för att skolplanen följs är fullständigt inkompetenta.

falde

Fasligt ylande?

2012-04-29 13:47

"Den enda logiska slutsatsen av ditt inlägg är att du inte kan läsa, för då skulle du sett ordet "fullständigt", som inte lämnar några hål för framtida potentiella ändringar. Går det att ändra "programmeringen", är den inte fullständig utan har uppenbarligen brustit."

Återigen bekräftar du Faldes påstående om att den enda logiskt rimliga slutsatsen man kan dra av dina kommentarer ovan är att du har vissa problem med logisk slutledning.

Med tanke på att begreppet "fullständigt" berör omfattningen av saker och ting, inte dess föränderlighet, så förblir den enda logiskt rimliga slutsatsen att din slutsats ovan är allt annat än logisk, dvs ologisk.

En fullständig programmering kan inte likställas med en oföränderlig programmering hur mycket du än önskar att så vore fallet. Detta är en logisk självklarhet som enbart kan förändras genom att skriva om innebörden av ovan nämnda begrepp.

kras12

Fasligt ylande?

2012-04-29 16:26

Suck.. det där med att rycka citat ur sin kontext alltså.

Nåväl. Min ursprungligt lite ironiska kommentar kommer här nedan helt fråntas all glimt i ögat och med torr logik förklaras. Varsegod.

Skribenten hävdar att skolan "fullständigt programmerar" människor att sluta tänka kritiskt. Något man väl ändå får anse vara en relativt kritisk tanke i sig. För den som blivit "fullständigt" programmerad att sluta tänka själv är givetvis varje kritisk tanke, även om den programmering man genomlidigt, omöjlig. Då har ju nämligen den "fullständiga" programmeringen misslyckats. Om nu skribenten inte kommit på denna tanke själv utan fått den inplanterad av en utomstående part på det sätt du antyder, ja då är hen lik förbaskat fortfarande utan förmåga till eget kritiskt tänkande. Det är ju då bara någon annans åsikt som rapas upp på nytt.

Ergo: Tre möjligheter finns.

1. Skribenten har ej deltagit i svensk skola
2. Skribenten har deltagit, blivit programmerad för att senare bli "omprogrammerad" och blivit kritisk till skolan med hjälp av ny programmering. Fortfarande saknas då förmåga till eget kritiskt tänkande eftersom den nya programmeringen då är vad som styr skribenten. Skolans programmering var i det avseendet fortfarande fullständig.
3. Skribenten har blivit programmerad av skolan, men det var ej "fullständigt" så därför har hen lyckats ta sig upp ur träsket av icke-självständiga tankar. Detta alternativ motsägs dock av skribentens eget inlägg.

Olpa

Fasligt ylande?

2012-04-29 17:09

"Suck.. det där med att rycka citat ur sin kontext alltså."

Fast nu är det faktiskt så att jag inte ryckt några citat ur kontexten. Tvärtom citerade jag och bemötte hela stycket i sin fulla kontext.

"Nåväl. Min ursprungligt lite ironiska kommentar kommer här nedan helt fråntas all glimt i ögat och med torr logik förklaras. Varsegod.(...)"

Då din bristfälliga förklaring nedan inte är relevant för vad jag skrev i min kommentar så uppstår frågan huruvida det är någon mening att överhuvudtaget bemöta den.

kras12

Fasligt ylande?

2012-04-27 09:10

Kan det vara det att du tar vår frihet för självklar ?
Och att det aldrig kan komma att ändras ?

Odin

Fasligt ylande?

2012-04-27 10:07

Jag håller helt med dsdfdfd. Var inte så grymt naiv, använd era hjärnor och titta runt hur verkligheten ser ut.

Vad är den offentliga versionen och vad tror ni den inofficella är?

Vakna!

_malloc_

Fasligt ylande?

2012-04-27 10:32

+1000
Bästa kommentaren på länge!

babylon

Fasligt ylande?

2012-04-27 13:35

Jag tror inte nödvändigtvis på konspirationsteorier alla gånger men däremot vet jag att det finns starka underliggande krafter i vårt samhälle (hela mänsklighetens samhälle) som orsakar vissa beteenden.

Konceptet pengar, t.ex, räcker för att förklara i princip alla negativa saker i världen inklusive överbefolkningsproblemet; det behöver inte vara en organiserad konspiration för att samhället ska gå käpprätt åt h-e, det krävs bara att folk beter sig så som det penningbaserade samhället uppmanar dom (underförstått) att bete sig.

Pengar är lika med frihet idag, och när man når en viss nivå pengar är man så fri man kan vara på jorden anno 2012. Utan pengar blir man allt mindre fri, tills man når det stadium där man de facto är en slav - och där befinner sig 99,9% av mänskligheten idag.

Enda orsaken till att vi trots vår teknologiska kunskap och all vår kunskap i övrigt har "kris" just nu är för att vi använder ett vanvettigt system för att styra våra resurser... och det är personerna som styr det systemet (inte politikerna, utan dom med den verkliga makten, alltså dom som har pengarna) som vi måste vara på vår vakt mot. Och den här datalagringen är för deras skull, inte för att det är bra för någon vanlig medborgare.

cr0ft

Fasligt ylande?

2012-04-27 13:55

Av någon anledning håller sig svenska spelutdelningar alltid under gränsen till att köpa sig frihet.

Av förmodligen samma anledning är inte Svenska spel med i eurosamarbetet med de andra spelbolagen.
Har man gett ungarna några miljoner och köpt hus ,båt och bil är det inte mycket pengar kvar ens efter drömvinsten på Lotto.

Det blir farligt när folk börjar drömma om verklig frihet.

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Fasligt ylande?

2012-04-28 10:06

Frihet kan definieras på många olika sätt. Du pratar om ekonomisk frihet och visst har du rätt i att när man har pengar så slipper man ekonomiska problem och är fri att köpa de produkter man vill ha. I vårt samhälle så är produkterna en morot för att vi ska fortsätta springa i hamsterhjulet varje månad. De ger oss lite glädje en kort stund.

Men det finns en ännu viktigare form av frihet och det är människors medfödda rätt att få leva i frihet. Om vi som individer blir övervakade av regeringar och programmerade via media så är vi i princip som råttor som springer runt och reagerar på stimuli. Det finns ingen riktig frihet i det systemet eftersom du har väggar omkring dig och någon ser och bedömer vad du gör hela tiden.

dsdfdfd

Fasligt ylande?

2012-04-27 19:37

ESM gäller enbart euroländerna och de har u själva röstat igenom införandet av den kontrollmyndigheten så de får väl skylla sig själva om det kommer och biter dem därbak senare.

drakan

Fasligt ylande?

2012-04-27 08:00

Jag har väl aldrig skrivit att jag tycker DLD är en fin sak. Det är helt åt helvete.
Det jag ifrågasätter är fantasisummorna för själva lagringen.
Allt du nämner har väl förhoppningsvis operatörerna redan. Lagring, backup osv. Visserligen kan man ju undra hur vissa operatörer hanterar sin backup, men det är deras problem om de snålat innan.

Vinkelberg

Fasligt ylande?

2012-04-27 08:42

Mja, enligt LEK så fick operatörerna tidigare endast spara sådant som behövdes för att leverera tjänsten eller för fakturering och var tvungna att förstöra eller avidentifiera informationen när den inte längre behövs.

Normalt sett tar man inte backup på information som lagen uttryckligen säger att man inte får lagra så DLD innebär en stor förändring (Sådant som tidigare var förbjudet att lagra måste nu lagras i 6 månader, då informationen inte är avidentifierad så är även säkerhetskraven rejält mycket högre än tidigare.

Det är inte lagringen i sig som drabbar små operatörer, den kostnaden skalar ganska linjärt med antalet kunder (Det är dyrt men inte mer än att man kan lösa det genom att höja priserna), kostnaden för att sköta lagringen på ett säkert sätt däremot blir relativt hög för små operatörer och gör det svårare för dem att konkurrera (De får en rejält mycket högre kostnad per kund än de stora operatörerna och måste då höja sina priser mer vilket försämrar deras konkurrenskraft.

SF

Fasligt ylande?

2012-04-27 10:02

"Efter några månader kommer de första läckorna. "


Och vilket intresse finns det i att få veta att en speciell mailadress har mailat en annan mailadress ? Innehållet finns ju inte med, varför skulle någon intressera sig för att IP nr har besökt site med IP ?

En del är korkade nog också att tro att man kan skriva in typ anders andersson och sen få tag i allt vad han har skrivit i sina mail o.s.v

klappedo

Fasligt ylande?

2012-04-27 10:56

Det är knappast intressant att veta när anders andersson har skickat ett mail.
Men, om du lägger ihop all data som samlas in om Anders Andersson, så kan du få fram ganska mycket information om den personen. När han åker till jobbet, vilken väg han åker och vad hans älskarinna heter.

Om uppgifterna inte lagras, så kan de inte missbrukas. Så enkelt är det.

Odin

Fasligt ylande?

2012-04-27 11:43

Har du avlyssnat ena änden av konversationen så är det nog högintressant att veta vem som ligger bakom IP adressen.

Betänk att även Poliser, Militärer, Företagsledningar ja ALLA som privatpersoner kommer att loggas och lagras. Det är mums för utländska intressen det.

Och då återstår fortfarande faktum att det som är rumsrent idag kanske inte är det om ett decennium.

Personer du har kontakt med idag kanske kommer ligga dig i fatet om fel parti kommer till makten.

Heuristic

Fasligt ylande?

2012-04-27 13:00

Säg att du som medlem i HA spränger en krog som inte betalt sina beskyddarpengar (händer ju trotts allt då och då). Då skulle det ju vara ganska intressant att i efterhand kolla upp vilka mobiltelefoner som varit aktiva i området kopplat till vem de ringt och mailat för att ta reda på vilka personer du behöver besöka och berätta för dem att de inte behöver vittna (fin omskrivning).

Säger inte att det blir så men iom DLD så finns möjligheten iaf och att HD har kontakter inom polisväsendet vet vi ju sedan länge.

F.Ultra

Fasligt ylande?

2012-04-28 17:17

De behöver inte ens kontakter inom polisväsendet, de behöver bara kontakter hos operatörerna (Hota rätt persons familj så löser det sig). Det är därför säkerheten runt lagringen är så viktig(och dyr), det räcker inte att ge en eller två betrodda anställda ett lösenord.

Det är inte heller bara vid begångna brott som det kan vara intressant för kriminella att få ut lagrad information, Om du som kriminell har bevis för att rikpersonX var i kyrkan, på bögklubb, hos en älskarinna eller något annat som den personen helst vill hålla hemligt så har du utmärkt material för att bedriva utpressning och om du kan få tag på 6 månaders!! trafikloggar för 10 personer så kommer du nästan garanterat att hitta något användbart i dom.

SF

Fasligt ylande?

2012-04-27 14:53

Vad tror du att databaser är till för? Vad i h*** har man en databas för om inte syftet är att man ska kunna ta reda på vad herr A.A. gjort?

Och så har vi sociogram. Bara det i sig är farligt nog.

Natanael L

Fasligt ylande?

2012-04-27 10:56

Och när Reinfeldts, hitintills, hemliga kärleksliv blir utlagt och Borgs hemliga smitarkonton läggs för allmänt beskådande,
DÅ kommer det nog att hända saker :)

Anal ytiker och sär skrivnings ex pert

Fasligt ylande?

2012-04-29 10:49

Kan inte ens skatteverket skydda datat som gällde skyddade identiteter så hur ska 550 operatörer garantera säkerheten i detta...

Precis alla sparade uppgifter läcker på nått sätt inom kort o hur skall då op. klara det.
Kan ge mig sjutton på att mediamaffian hittar på ett sätt o komma åt dessa uppgifter för o sätta dit folk som har hög trafik o blir misstänkta fildelare.

raxx

Fasligt ylande?

2012-04-27 09:51

Kostnaden i sig skalar inget vidare. Skall du följa alla krav på tillgänglighet mm så är kostnaderna högre än ren loggning i felsökningssyfte.

Det som är störande är att det är en fullständigt onödig utgift.
Ministrarna har mage att kritisera Vitryssland och företagen som hjälper dem när de inför system som Aleksandr Lukasjenko skulle dregla över.

Informationen måste inte bara lagras, den skall vara säker också. Men det kommer att läcka och då är den initiella investeringen fullständigt onödig eftersom en liten operatör aldrig kommer överleva något sådant.

Heuristic

Fasligt ylande?

2012-04-27 19:47

Se till att följa DLD och PUL... genom att lagra informationen i ett icke-elektroniskt format. Koppla loggningsverktyget till en matrisskrivare...
Lär ju dessutom skapa ett trevligt merarbete för den som kräver ut loggar, grattis den uppgiften du söker finns i någon av dessa 30 flyttkartonger det är bara att du börjar leta :P


P.S har ingen aning om det är så att DLD kräver att informationen lagras elektroniskt.

drakan

Fasligt ylande?

2012-04-27 13:57

Att detta idag loggas för felsökning, är HELT ÅT HELVETE felaktigt. Informationen "loggas" i ram varje individuell router... I cirka 2 millisekunder... Nu handlar det om att faktiskt SPARA all denna data, vilket är något HEEEEEEEEELT annat. Vidare så handlar det inte om huruvida de kan komprimeras eller inte. De kan ta upp 1MB totalt och kostnaderna kommer ändå vara enorma då det är hanteringen av det som kostar, inte själva mängden och det är anledningen att detta slår så mycket hårdare mot mindre operatörer än mot stora. Stora operatörer kan ta igen kostnaden genom att öka abb avgifterna med några kronor. Små operatörer skulle behöva öka sina priset med flera hundra procent... Du vet alltså inte ens vad du pratar om helt enkelt...

EtherMan

Telia

2012-04-27 07:28

Med tanke på den senaste tidens kritikstorm, ska Telia stänga ner sin svenska verksamhet eftersom de ska värna om sina kunders integritet?

xlc

Telia

2012-04-27 09:12

Precis min tanke när vattnet började storma i glaset.

Vad skiljer i principen när Telia skickar all data direkt till FRA för analys och spårning ?

Odin

Telia

2012-04-27 16:47

I Sverige är myndigheterna Goda<tm> och det är jättebra att Staten får reda på allt du gör.

Sharpless

Jupp

2012-04-27 07:30

Eftersom den här infon kommer hamna hos brottslingar så rekommenderar jag absolut att man skaffar sig VPN för 50 kr i månaden. Det är superenkelt och klart värt pengarna.

I och med den här lagen så kommer allas aktiviteter på nätet annars vara publik egendom. Ser fram mot att se hur fort det går, för jag tror vi ser en stor läcka före 2012 är slut. Det här är ju en GULDGRUVA.

Sen behöver ju inte läckan bli publik... de stora pengarna finns i att utpressa människor att ta de beslut man vill genom att hota med att avslöja känslig information som krossar karriärer, äktenskap, andra relationer eller dyligt.

dsdfdfd

Jupp

2012-04-27 08:37

Sen gäller det ju helst att VPN-operatören servar i ett land utanför EU, annars omfattas ju de av DLD också...

Det verkar dessutom vara få där man kan ha ett helt anonymt "nummerkonto" utan att man lämnar vare sig sitt kreditkortsnummer eller mailaddress (det gör det ju aningen tryggare, även en VPN kan ju "läcka")

Vilka VPN-leverantörer rekommenderar du, och vilka ger bäst "faktisk" (många håller ju inte riktigt vad de lovar) pris/prestanda i dag ?

dualcore

Jupp

2012-04-27 09:07

Som det är nu så omfattas inte VPN-leverantörerna av dessa krav. Det är bara ISPer som omfattas. VPN-leverantörer räknas som innehållsleverantör (ungefär som www.aftonbladet.se, www.idg.se etc) och innehållsleverantörer omfattas inte av dessa krav.

Det är den som tillhandahåller trafiken till VPN-leverantören som skall logga trafiken. VPN-leverantören behöver alltså inte logga något. Dvs det enda som loggas är att en VPN-tunnel sätts upp mellan användaren och VPN-leverantören.

Christer Olsson

Jupp

2012-04-27 09:53

Om jag tolkat DIs information rätt så om VPN-leverantören också är ISP så måste trafiken genom tunneln loggas.

I så fall krävas det att VPN-leverantören är extern och inte en tjänst hos ISP:n för att ens trafik inte ska bli spårbar av myndigheterna.

Riverman

Jupp

2012-04-27 10:42

En juridisk person bakom en VPN-tjänst omfattas om inte annat (vad jag läst, nu är väl allt upp till tolkning i domstol, men man vet ju hur domstolarna har börjat fungera) av IPRED, så i princip, om myndigheter "screenat" fram tillräckligt mycket "otillbörlig" trafik från en VPN kan man begära ut uppgifter den vägen.

Och dessutom, om man misstänker ett tillräckligt allvarligt brott, kan man begära husrannsakan hos VPN-leverantören, och då gäller det ju att den verkligen inte loggat nåt (inte ens ovetandes). Och har man tillräckligt mycket logg kan man med timing-analys i regel koppla ihop en klient med en server även om det ligger VPN emellan.

Kontentan är nog att kan ska inte känna sig 100% trygg genom att sitta på en VPN, även om det nog hjälper en del.

dualcore

Jupp

2012-04-28 10:33

Det stämmer att enligt lag så omfattas inte VPN-leverantörer men det finns gott om lagar som åsidosätter allt skydd för individer. T ex kan USA peka fingret på valfri svensk och under Patriot Act få den information de vill ta del av.

Men förutsatt att VPN-leverantören inte lagrar information så blir det svårt att spåra en person. Man får olika IP-nummer varje gång man kopplar upp sig till VPN-tjänsten och dessa IP-nummer används därför av alla tjänstens kunder vid olika tillfällen.

En timing-analys bygger som du säger på att man faktiskt loggar saker. Men en VPN-leverantör som loggar skulle begå finansiellt självmord. Hela deras verksamhet bygger på förtroende.

Det hjälper nog därför ganska mycket att ha en VPN-leverantör. I och med att de faktiskt riskerar sin verksamhet om de förråder sina kunder så finns det ett bra incitament för dem att vara seriösa. Det blir mer än bara ord på papper.

dsdfdfd

Jupp

2012-04-28 11:02

Nu blir ju mycket vad gäller "trygghet" ganska hypotetiskt iom att myndigheter i både USA och Sverige tillskansar sig information utanför lagstiftningen, skillnaden om de gör det inom lagen är ju att informationen kan användas i rätten. Men mer och mer rättsskipning verkar ju hamna utanför rättssystemet, eller i helt rättegångar där ingen utomstående kan ta del av bevismaterial (som t ex i Danmark).

Jag tror också att det kan bubbla upp ganska många VPN-leverantörer som är "lycksökare" i spåret av DLD och även IPRED, och som kanske inte är helt noga med att verifiera att all temporärdata verkligen förstörs (många använder ju loggdata för debitering).

Dessutom är det fullt möjligt för en myndighet att matcha mönster av tid/datamängd från t ex access av "icke nyttiga" webbsiter till enskilda "misstänkta" slutanvändare om man kombinerar loggdata från operatör VPN-webb med slutanvändare-VPN (och det spelar ingen roll om IP-addressen som accessar en webbsite byts ut hela tiden, och att blanda in slumpmässig bogusdata hjälper inte mycket heller, iom att man letar efter icke slumpmässiga mönster).

Det hjälper ju att sitta på en så stor VPN som möjligt i det fallet, men å andra sidan, desto större VPN, desto större risk att den blir infiltrerad av myndigheter.

dualcore

Jupp

2012-04-27 08:39

Jag har svårt att se att det skulle kunna krossa karriärer eller äktenskap, om inte leverantörerna är dumma nog att lagra mer än dom ska, men det kommer säkerligen finnas någon form av guldgruva för den här typen av uppgifter...

frallan88

Jupp

2012-04-27 08:41

Den engelska polisen har "krossat karriärer".
( http://www.guardian.co.uk/technology/2012/mar/03/police-blacklist-link-construction-workers )

Lite allvarligt med tanke på hur välutvecklad kameraövervakningen är i England...

Ett reportage från Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=BUMYCP9SnLM

pml

Jupp

2012-04-27 09:17

Och hur skulle datalagringsdirektivet åstadkomma samma sak? Klassificera människor utifrån var dom mailat, vem dom ringt och vem dom smsat? Kanske kan gå, men det skulle kräva rätt schyssta algoritmer...

frallan88

Jupp

2012-04-27 10:05

Sociogram är det man främst är ute efter när det gäller DLD. Med sådana kan man göra väldigt avslöjande egenskaper som visserligen inte behöver vara rätt, men det leder ändå till slutsatser som om det vore fakta.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sociogram

Skapandet av sociogram är inget märkvärdigt. Det finns massor av verktyg för det - både kommersiella och open source. När data väl är strukturerat så används olika typer av analysprogram. För de enklaste former av analyser så finns det även här mängder av verktyg. Men för lite mer avslöjande information behöver analyserna matas med data som främst finns tillgänglig för underrättelsetjänster och polismyndigheter...

Riverman

Jupp

2012-04-27 13:09

Påminner om den hemskt dåliga filmen "Wargames 2". Dåligt gjord uppföljare till filmen från 80-talet.
Hela historien sätts ju igång genom att felaktiga slutsatser dras från sociogram, där indicier antyder att en vanlig kille är terrorist. Och där rör det sig bara om RIKTADE sociogram över en individ.

I verkligheten så gäller 6degrees - att du i princip endast är 6 personer från varje person på planeten.
Exempelvis:
Jag är 4 personer från Sarah Michelle Gellar, 2 personer från Anthony Daniels, 3 från Cliff Richards och 1 person från Thorleifs.

Om vi nu ponerar att en kille i en småhåla i Sverige kan kopplas samman med hollywoodskådisar, så kan man säkerligen hitta liknande kopplingar från mig till både folk inom Alqaida, FBI och MI5.

Hmmm, vore nog kul att jobba med sociogram.

The Sweede

Jupp

2012-04-27 10:14

"Lite allvarligt med tanke på hur välutvecklad kameraövervakningen är i England..."


Allvarligt ?? Jag vill ha mer kameraövervakning på allmän plats även i sverige för det gör samhället tryggare och löser brott snabbt o.s.v

Såg något program från england där dom visade hur snabbt dom fick tag i olika våldsmän som högg ner andra med kniv eller slog ner folk på stan genom att kunna följa dom via sina kameror t.ex.

klappedo

Jupp

2012-04-27 12:33

Kameraövervakning fungerar tyvärr inte. I början har det effekt precis som de flesta lagar, innan människor/kriminella anpassar sig.

Blackadder - www.piratpartiet.se

Jupp

2012-04-27 15:04

De visar bara de lyckade fallen i de programmen, inte de misslyckade fallen eller där det missbrukas.

Natanael L

Jupp

2012-04-27 15:04

De visar bara de lyckade fallen i de programmen, inte de misslyckade fallen eller där det missbrukas.

Natanael L

Jupp

2012-04-27 15:04

Ja visst vore det fantastiskt, men folk blev knivhuggna trots kameror. I Frankrike sköts en massa folk ihjäl trots DLD och dyl.

Kamerorna ökar upplklarningstakten i de områden de sätts upp. Den mesta brottsligheten flyttar dock bara på sig och mängden brott som förhindras är svår att mäta men det är omdiskuterat.

Engelsmännen har satt upp kameror för miljarder, pengar som jag hellre ser används till patrullerande poliser och förebyggande åtgärder så man slipper bli knivhuggen. När det väl hänt så skiter man i om det finns med på film eller inte.

Dessutom tillkommer integritetsaspekten. Det är helt enkelt inte värt kostnaden och de potentiella risker som övervakningen medför.

Heuristic

Jupp

2012-04-29 14:17

"Allvarligt ?? Jag vill ha mer kameraövervakning på allmän plats även i sverige för det gör samhället tryggare och löser brott snabbt o.s.v"

Ingalunda. Med tanke på Englands egna utvärderingar visat att deras massiva kameraövervakning inte bidragit till att lösa eller avskräcka brott i någon större omfattning så finns där heller ingen anledning att samma slöseri med skattepengar skulle ge bättre effekt i Sverige.

Att människor skulle känna sig säkrare ifall de ständigt vore övervakade är heller inget som verkar stämma. Tvärtom finns det åtskilliga rapporter och undersökningar som visar på motsatsen.

"Såg något program från england där dom visade hur snabbt dom fick tag i olika våldsmän som högg ner andra med kniv eller slog ner folk på stan genom att kunna följa dom via sina kameror t.ex."

Det är i sammanhanget totalt ointressant huruvida du sett ett program där dom med hjälp av systemet lyckats fånga enskilda brottslingar. När det gäller brottsbekämpning med integritetskränkande och oerhört dyra åtgärder i stil med t.ex. massövervakning så måste systemet bedömas i sin helhet. Enskilda brottsfall är här fullkomligt ointressant.

kras12

Jupp

2012-04-27 10:05

Nej, det är inte publikt och det kommer inte krossa karriärer m.m.

diiz

Jupp

2012-04-27 10:07

"Sen behöver ju inte läckan bli publik... de stora pengarna finns i att utpressa människor att ta de beslut man vill genom att hota med att avslöja känslig information som krossar karriärer, äktenskap, andra relationer eller dyligt."


Men kom igen nu, du tror på fullt allvar att innehållet i mailen ska lagras ??? Haha..

Det är sjukt hur dåligt insatta dom som gnäller är.

klappedo

Jupp

2012-04-27 14:26

Det är rätt mycket information man kan få ut utan att behöva innehållet. En politiker som mailat en bordell t.ex... Det spelar egentligen ingen roll vad mailet innehåller, det faktumet ATT ett mail har skickats, är tillräckligt för att utpressa...

EtherMan

Jupp

2012-04-28 10:20

Jag förstår inte varför man skulle behöva innehållet i mail för att utpressa människor?

Och det är ju du som missförstår vad jag säger här, så hur lyckas du dra slutsatsen att det är jag som är dåligt insatt i ämnet? Jag har ju inte missuppfattat någonting alls.

Hmm. :)

dsdfdfd

BGP Redundans

2012-04-27 09:07

Tjena, Finns ju upp och nedsidor med detta.

Men hur blir det med hostingproviders som tar in ip transit från 2 operatörer gör att erbjuda sömnlös redundans?
Bara för att jag har ett AS betyder ju inte att jag är operatör??

Vad tros?

steffo den smale

BGP Redundans

2012-04-27 09:21

Som reglerna är idag är det den som står för den fysiska anslutningen till kund som skall lagra dessa uppgifter.

Christer Olsson

Det finns billigare lösningar

2012-04-27 09:35

Det finns billigare lösningar för små operatörer men de kräver lite ombyggnad av systemen och det tar tid. Jag jobbar på en av dessa små operatörerna och vi har lagt ner ett par månaders jobb för att införa systemet i vårt nät.

leo de geer

Låt politikerna som ville ha ofoget...

2012-04-27 10:43

betala kostnaden.

När man börja hålla personer ansvariga för sina handlingar blir de oftast *väldigt* försiktiga.

J.L

Det är TIDEN som är värst

2012-04-27 11:39

Lagen klubbades igenom 21 mars.
Den börjar gälla 1 maj.
Med hänsyn till vad som fordras för att följa den är detta otroligt barockt egentligen.
Dessutom,
PTS ska utfärda föreskrifter för hur lagringen ska gå till, men de kommer först i höst.

Detta mina vänner, är det mest otroligt idiotiska i sammanhanget.

Det enda som kunde vara värre är att lagen skulle gälla från 1 januari 2012.

senioranders

Skriv ut allt på papper?!

2012-04-27 12:35

Är det lag på att informationen måste lagras digitalt? Kan inte företagen helt enkelt skriva ut dessa data på vanligt papper i väldigt liten font varteftersom och sedan göra ett enda enormt pappersarkiv av det hela som myndigheterna kan få försöka snoka i bäst de vill?

Rotten_Apple

Skriv ut allt på papper?!

2012-04-27 13:23

Haha, det vore något. Skulle dock bli en jäkla massa papper. Det blir en hel skrivarfarm som konstant matar ut pappar meter för meter.
Skulle dock vara skoj att se minen på dem som sedan kommer och ska hämta lite loggar för första gången :).
Frågan är dock vad som är billigast. Servrar plus mjukvara skrivare skrivare+papper+EXTREMT stor lagringslokal+bläck...

thewhiteelf

Skriv ut allt på papper?!

2012-04-27 13:37

Alternativt så skulle man kunna köpa upp en gammal mainframe från 1960 och lagra allt på nån obskyr typ av databand som man sedan bara lämnar över.

Eller vanliga kasettband, låda efter låda där varje kasett är märkt med en kodad siffra. Sen får polisen leta rätt på en C-64 och söka igenom banden med Mr.Z turbo! Pil L! :)

Rotten_Apple

Skriv ut allt på papper?!

2012-04-27 15:00

Nu har vi väl läst ett antal ggr hur efter polisen är när det gäller modern hårdvara.
Troligtvis lämnar vi över informationen i det enda format de klarar av att läsa med den hårdvara de har.

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Skriv ut allt på papper?!

2012-04-29 14:19

Lol.

kras12

Funderar

2012-04-29 10:58

t

raxx

skicka

2012-04-29 15:32

skicka räkningen till staten då staten kräver att data ska sparas så ska dom också betala

Mellin

skicka

2012-04-30 11:30

Staten har inga pengar. Det är våra pengar.

Aengeln

skicka

2012-05-06 11:55

då måste sverige gå i konkurs om dom inte har några pengar

Mellin

Undras hur

2012-04-30 10:13

länge det dröjer tills vi ser jammers som åker runt och snappar upp trådlösa nät och fyller dessa loggar med nonsensinformation..

Och för att inte tala om virus..

Christer Olsson

Comments powered by Disqus

Dagens toppnyheter

Håkan ogelid

- Computer Sweden:

Håkan Ogelid: Molnleverantörernas
bästa strategi – att lugna kunderna

mardröm - drake

- Computer Sweden:

7 mardrömskunder som sänker utvecklaren

prylar

- Computer Sweden:

slitstark surfplatta skakar om

Snabb lagring

- Computer Sweden:

Google öppnar
för fulminnesdatabas

Whitepaper | Fler Whitepapers

Vasaloppet-as-a-Service

Kompendium | Fler kompendier

TEMA: Vägen till molnet


Tidningen

Computer Sweden är Sveriges ledande it- tidning som publicerar nyheter varje dag på webben och varje torsdag i ett fullmatat pappersnummer.

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Jörgen Lindqvist
Prenumerera på CS

Gratis nyhetsbrev
Alla nyheter direkt i din mejl
Kontakta oss
Prenumerationsärenden:
computersweden.se/info
eller ring 08-799 62 35.

Ring
till 08-453 60 00.
Skicka gärna e-post till: cs@idg.se

Postadressen är:
Computer Sweden 106 78 Stockholm