"Främst förväntar vi oss en explosion av trafik på våra sajter, mobiltjänster och videoklipp", säger Uefas cio Daniel Marion.

Europamästerskapet i fotboll arrangeras för första gången i östra Europa. Vid avspark, om drygt en månad, är det Polen och Ukraina – ett av Europas till ytan största länder – som står för värdskapet.

Det är en utmaning för samtliga på arrangörssidan – från ländernas egna organisationer till det europeiska fotbollsförbundet, Uefa.

– Användningen av våra it-tjänster kommer att vara mycket högre än vanligt. Främst förväntar vi oss en explosion av trafik på våra sajter, mobiltjänster och videoklipp, säger Uefas cio Daniel Marion.

Under turneringen räknar han med att huvudsajten Uefa.com ska segla upp som en av världens tio mest besökta sajter.

Organisationen har specialstuderat tidigare turneringar för att på det sättet skräddarsy it-lösningar för mästerskapet.

Fel ska inte förekomma under turneringen och därför ställer Uefa höga krav. Bland annat ska uppkopplingarna från arenorna klara en överföringshastighet på 60 GB/s för att kunna transportera hd-video från matcherna.

Uppkopplingarna ska även ha en reservlina, helt oberoende av den ordinarie. Uefa ska dessutom se till så att samtliga ackrediterade journalister har tillgång till wi-fi.

I både Polen och Ukraina krävdes flera förbättringar för att nå upp till den nivå som Uefa kräver.

– De har byggt ut och rustat sina nätverk. Det vi krävde var mer än de kunde klara av och egentligen är det nog över huvud taget väldigt få som kan leva upp till våra krav, säger Daniel Marion.

Det var komplicerat att få allt på plats i tid – men det gick vägen.

– Jag får erkänna att det var en väldigt stor utmaning att se till så att nätverket finns på plats under turneringen. Det är bland det svåraste vi har gjort, säger Daniel Marion.

Däremot har Uefa inga krav på sig att se till så att besökare får tillgång till internet. Men Daniel Marion menar att det i Polen och Ukraina ska gå bra för besökare att ta sig ut på internet.

I båda länderna har näten kraftigt rustats upp och enbart i Polen har man rullat ut 250 mil fiber.

– Jag blev väldigt överraskad över hur bra det fungerar i de länderna. Det var enkelt att hitta platser med wi-fi och jag kunde lätt använda Skype och Facetime när jag behövde kommunicera hemåt, säger Daniel Marion.