Det första som möter alla besökare till svenska IBMs kontor i Kista är en utställning som ger en inblick i lite av allt det som IBM har bidragit till sedan bolaget grundades 1911. Bland de första produkterna var program för tidrapportering, automatiska skärmaskiner för kött (!) och hålkortsmaskiner. Under de senaste åren har IBM tagit cirka 6 000 patent årligen, men än något annat företag.

– Det hade blivit ännu fler om bara patentmyndigheten hade resurser för att behandla fler. Faktiskt håller vi på med att hjälpa de amerikanska myndigheterna med system som snabbare ska kunna klassificera patentansökningar, säger Mikael Haglund, IBMs teknikchef.

System som kan genomföra analyser av stora datamängder, det som populärt brukar kallas big data, är det IBM anser sig vara bäst i världen på. Och inte nog med det. IBM har under de senaste åren gjort stora framsteg inom området för artificiell intelligens och är på gång med att kommersialisera de system som företaget vunnit både schacktävlingar och frågesportsprogrammet Jeopardy med.

När Mikael Haglund ska försöka förklara IBMs framtida visioner tar han en titt i årets upplaga av företagets Global technology outlook där den tänkande datorn Watson spelar en viktig roll.

– Först ut blir ett system för sjukvården skämtsamt kallat doktor Watson och därefter följer system för bank och finans. I båda fallen handlar det både om att kunna samla data och dra vettiga slutsatser ur det som presenteras, säger Mikael Haglund.

Som exempel på hur det kan fungera nämner han att doktor Watson matas med uppgifter kring vilka sjukdomar patienten haft och även de handskrivna noteringar som läkarna gjort i journalens marginaler.

– I Watsons databas finns all världens medicinska avhandlingar som ingen läkare i världen har tid att plöja igenom. Nu ges i stället en diagnos som läkaren kan använda som beslutsunderlag.

Bland de samarbetspartner som kommit i gång med tester av IBMs analysverktyg märks ett sjukhus i Guangdong som studerar hur traditionella kinesiska behandlingsmetoder fungerar ihop med västerländska metoder.

Nyligen presenterade IBM en ny plattform kallad Pure Systems som totalt har kostat 14 miljarder att utveckla. Mikael Haglund ser dock ingen större anledning att fördjupa sig i tekniska detaljer. Han anser att det är bättre att lyfta fram hur analys och sociala verktyg kan öka innovation och produktivitet.

– Det är viktigare än hur serverplattformen ser ut inuti och avspeglar de förändringar våra kunder vill diskutera.

Fakta

Sedan 2005 har IBM förvärvat 28 företag verksamma inom affärsanalyser och beslutsstöd. I dag har IBM 9 000 konsulter, 400 forskare och åtta center inom business analytics.

Det viktigaste resultatet är den intelligenta datorn Watson och programmet Infosphere Streams som kan analysera tusentals datakällor i realtid.

År 2000 kom 35 procent av IBMs omsättning från hårdvara, 38 procent från tjänster och 27 procent från program.

2011 står hårdvara för bara 16 procent, tjänster 41 procent och program för 44 procent.

Prognosen för 2015 är att hälften av IBMs omsättning kommer från program.