– Vi gjorde inte det här så jädra bra från början, medgav Anders Bruse, hög chef på Telia och tidigare ansvarig projektledare för teknikskiftet i det fasta telenätet.

Han framträdde på en konferens om telefoni och bredband i glesbygd på Skogs- och Lantbruksakademien.

Telias storskaliga avveckling av koppartrådsbaserade fasttelefoni i glesbygden inleddes för drygt ett år sedan. Men i höstas tvingades Telia tillfälligt stoppa hela projektet sedan det visat sig att ersättningstelefonin via mobilnät i många fall inte fungerade som utlovat. Människor i mindre byar som redan fått koppartrådarna avklippta stod plötsligt utan telefon.

Nu har dock Telia förbättrat sina rutiner så att misstagen inte ska kunna upprepas, enligt Anders Bruse.

– Vi klipper bara koppartråden om vi kan erbjuda fungerande alternativ.

Även om Anders Bruse gång på gång upprepar att kopparledningarna tekniskt är på väg att spela ut sin roll är avvecklingen inte känslomässigt okomplicerad ens för honom. Han har jobbat på Telia i flera decennier och var med även på Televerkettiden.

– För mig ligger själva själen i det gamla Televerket i bilden av en Televerksbil – en orange Volvo Duett – som kör på en dammig grusväg på landet med telestolpar och blanka telefontrådar som glänser i solen, förklarar Anders Bruse för åhörarna på Skogs- och Lantbruksakademien.

Ett huvudtema på konferensen var hur hushåll i glesbygd ska kunna hänga med i bredbandsutvecklingen. Anders Bruse slog fast direkt att den kommersiellt drivna fiberutbyggnaden aldrig kommer att nå alla glesbygdshushåll.

– Här kommer i stället mobilnäten att vara helt överlägsna för att leverera bredband.

Per Sundin, systemutvecklare och ”fiberlots” på kommunikations- och webbyrån Atellus i Hudiksvall, som hjälper många byar i glesbygd att försöka finansiera fiberbredband, håller inte alls med i Teliachefens pessimistiska prognos.

– Det går visst att få till fiberutbyggnad i glesbygd. Man måste bara vara beredd att tänka lite annorlunda, säger han.

Det är exempelvis mycket billigare att gräva ner fiber i glesbygd än i tätbefolkade områden, enligt Per Sundin.

– Operatörerna säger att kostnaden för att lägga ner fiber är 200 kronor per meter. Men i praktiken kan priset ofta pressas till 60–70 kronor i glesbygd. Kan man sedan utnyttja sjöbottnar för kabeldragning blir det väldigt mycket billigare. Så länge det finns elstolpar och vägar som kan utnyttjas är det inte alls särskilt dyrt att dra fiber, säger Per Sundin.

Ulla-Märta Svensson, pensionerad hushållslärare i Revsund i Bräcke, berättade om sin kamp för att få fram fiberbredband till byn. Det har varit många och tålamodsprövande kontakter med myndigheter och det lokala kraftbolaget.

Nu har hennes idoga arbete lett fram till att Revsund och grannbyn Döviken nu fått EU-pengar till en förstudie för fiberutbyggnad.

– Det är ett självpåtaget jobb, men det är många som är med och hejar på mig, berättade hon.

Fakta

2015 ska avvecklingen av det fasta nätet vara genomförd.

Till dess ska 50 000 glesbygdsabonnemang, anslutna till 1 500 telestationer som saknar fiberanslutning, tas bort och ersättas med telefoni- och bredbandslösningar via mobilnät.