Ny teknik har revolutionerat arbetslivet. Vi kan snabbt kommunicera med varandra på massa olika plattformar. Det finns massor av verktyg för att planera vårt arbete och vår tid på ett optimalt sätt.

Ändå känner många av oss att vi inte alls är så effektiva på jobbet som vi skulle vilja vara.

Jag tror att det beror på två saker:

1. Vi är inte så smarta som vi tror.

2. Vi har ingen karaktär.

Jag kan ta mig själv som exempel på punkt ett. Samtidigt som jag skriver pratar jag i telefon, twittrar, facebookar och kollar på börskurser. Det är klart är att den här texten blir undermålig när varje eventuellt intressant tankegång hela tiden blir avbruten efter 45 sekunder.

För några år sedan var det populärt att börja multitaska. Jag misstänker att det var då vi började (försöka) göra två saker samtidigt. Vilket vi inte klarar av.

De senaste åren har utbudet av medier exploderat. Många är alltid – bokstavligen 24/7 – uppkopplade mot tre olika sociala nätverk. När någon gillar en bild på ens unge på Facebook eller berömmer en smart kommentar på Twitter så får hjärnan en dopaminfix. Och vill ha en till. Och en till.

Det här missbruket leder till punkt två, även där är jag ett ypperligt exempel: De flesta av oss har ingen karaktär. Värst är det sannolikt för människor med missbruk i generna. Vill det sig illa torskar man på tjack. Titter är förmodligen inte lika farligt, men beroendet är sannolikt lika svårt att bryta.

Jag tror att många egentligen känner att det tvångsmässiga gluttandet på sociala medier är korkat.

Jag pratade med en vän om saken över ett par öl, en högpresterande redaktör på ett bokförlag. Hen konstaterade att hen en ”bra dag” är inne på Facebook 10–15 gånger. En ”dålig dag” är det kanske 50 gånger – eller mer. Häromdagen skrev hen runt lunch: ”jag är så uttråkad att jag la fem minuter på att spela Toca Boca Hair Salon 2”.

Det är väldigt roligt om man kan min väns skruvade humor och själv har småbarn. Kanske är det inte lika roligt om man precis har lämnat in ett manus till förlaget. Ett överanvändande av sociala medier signalerar till omgivningen att man har svajigt fokus.

Kanske är 2013 året när en vit digital vecka blir trendig? Jag ska i alla fall göra ett försök att trappa ner lite.

Fast det finns nog bara ett sätt att lyckas: Doppa nätverkskabeln till datorn i lim. Stick in den i datorn. Klipp av sladden.

Det var så den amerikanske författaren Jonathan Franzén fick sinnesro att skriva mästerverket ”Frihet”.