Innehållet i den här artikeln:
Del 1: Bitcoin slår rekord - kryptovalutan nådde ny toppnotering
Del 2. Så fungerar tekniken bakom bitcoin
Del 3. Vem skapade egentligen bitcoin?
Del 4: Så handlar du med kryptovalutan
Del 5: Reaktioner från bank- och finansvärlden
Del 6: De vanligaste frågorna om bitcoin – och svaren

Ända sedan bitcoin skapades av en anonym utvecklare 2008 har kursutvecklingen varit skakig, men det senaste året har kurvan pekat nästan spikrakt uppåt. Och nu står det klart att kryptovalutan nått sitt högst värde hittills med cirka 1204 dollar per bitcoin.

Den senaste veckan har värdestegringen varit dramatisk, efter ett bakslag i början av februari då den kinesiska centralbanken siktat in sig på påstådda olagligheter som genomfördes av nio handelsplatser för bitcoin.

bitcoin
Kursutvecklingen det senaste året. Källa: Coindesk.

Kryptovalutan har fortsatt att öka i popularitet, trots att traditionella finansiella institutioner har intagit en skeptisk hållning till den. Tekniken bakom bitcoin däremot, blockchain, betraktas som en av de hetaste tekniktrenderna just nu.

Läs också: Inte bara bitcoin – här är fem områden där företag redan använder blockkedjan

Bitcoinkursen har en tydlig koppling till större politiska händelser. Den sköt i höjden kort före britternas EU-medlemskapomröstning och många anser också att Donald Trumps oväntade seger har bidragit till att ge ännu mer skjuts åt kryptovalutan.

En del av lockelsen hos bitcoin är nämligen att valutan saknar en tydlig koppling till andra marknader och därmed inte så lätt påverkas av större händelser på dessa. Som vi har skrivit om tidigare följer handeln med bitcoin samma mönster som guld – när läget i omvärlden är oroligt skjuter priserna i höjden.