Kryptovalutan bitcoin fortsätter att öka dramatiskt i värde. Under 2016 har valutan så gott som dubblat sitt värde och kursen är på väg att bli den högsta på tre år. I skrivande stund är bitcoin värderad till 875 dollar enligt BPI (bitstamp price index).

bitcoin
Källa: BPI


Bitcoinkursen har en tydlig koppling till större politiska händelser. Den sköt i höjden kort före britternas EU-medlemskapomröstning och många anser också att Donald Trumps oväntade seger har bidragit till att ge ännu mer skjuts åt kryptovalutan.

Läs också: Inte bara bitcoin – här är fem områden där företag redan använder blockkedjan

En del av lockelsen hos bitcoin är nämligen att valutan saknar en tydlig koppling till andra marknader och därmed inte så lätt påverkas av större händelser på dessa. Som vi har skrivit om tidigare följer handeln med bitcoin samma mönster som guld – när läget i omvärlden är oroligt skjuter priserna i höjden.

Men året har inte varit helt utan motgångar för bitcoin. I början av året gick bitcoinexperten Mike Hearn ut och kritiserade bitcoin och kallade den för ett "misslyckat experiment". Han förutspådde även en värdemässig kollaps, en prognos som alltså visade sig vara helt felaktig.