Och ännu konstigare är det att dessa rapsodlande storbönder skulle kunna ha något med fildelande ungdomar att göra.
Ändå är det just det man tänker på när man läser om den kamp som ger dem priset. Jordbruksföretaget Monsanto har en egen antipiratbyrå som olovandes klampar runt i åkrar och dna-testar böndernas växter för att hitta piratkopierare.
Om generna är för lika Monsantos frön skickar företaget hot om stämning och skadestånd.
Bönderna har inte råd att bråka och får börja betala licensavgift. Monsanto har nämligen patent på vissa gener.
Skulle de dyka upp hos olicensierade odlare innebär det patentintrång. Oavsett hur de kommit dit.
I paret Schmeisers fall verkar frön ha blåst in från en granne som var kund till Monsanto och blandat sig med deras egenutvecklade varianter av raps.
Många liknande fall finns. Skillnaden är att andra då under galgen betalar licensavgifter fast de egentligen fått sina grödor ofrivilligt nedsmutsade.
Det påminner om skivindustrins taktik att hota med enorma stämningar och väldiga skadestånd för att därefter i stället föreslå uppgörelser.
Vad en av årets Nobelpristagare i ekonomi, Eric Maskin, säger om genpatent vet jag inte. Men han har funderat på patent och upphovsrätt på nätet:
”När lagstiftare tar sig an den här nya miljön bör de gå varsamt fram. Den konventionella synen att hårdare skydd av immateriella rättigheter alltid förbättrar incitamenten är baserad på en begränsad ekonomisk modell som ofta är dåligt lämpad för sådana interaktiva och dynamiska världar.”
Han menar att den romantiska bilden av det ensamma geniet som med tomma händer skapar något helt nytt, är fel – speciellt i nätsamhället.
Där sker innovation genom små sekvensiella förbättringar av en mängd upphovsmän.
Traditionellt patenttänkande skulle förutsäga att innovationstakten borde öka när mjukvarupatent började godkännas i USA på 80-talet, eftersom företag lättare då skulle kunna skydda sina uppfinningar och därför våga satsa mer.
Det stämde inte alls: Eric Maskin fann att innovationshastigheten föll i de företag och branscher som patenterade mest.
Hans recept Kreativ imitation bör i nätsamhället stimuleras och uppmuntras. Inte blockeras, som i dagens patentregim.
Eric Maskin är professor på Institute for Advanced Study, den märkliga insititution i New Jersey där folk ibland kan låsa in sig i decennier och bara ägna sig åt tänkande utan egentliga andra plikter.
Albert Einstein, Kurt Gödel, John von Neumann och Robert Oppenheimer var några av fångarna.
Jag rekommenderar svenska lagstiftare ett besök där – eller i rapsfälten i Saskatchewan – när de funderar över intellektuella rättigheter i framtidens samhälle.