Låt säga att folk sittter och skriver ut loggor på t-tröjor utan tillstånd och börjar skicka en hemsnickrad ”Armanitröja” eller en pojkrumsprintad ”Versacetröja”.

Och så kommer ett beslut från kronofogden som säger: ”Kronofogden har efter klagan från ett antal mode-företag funnit att Posten piratkopierar t-tröjor. Sluta omedelbart eller ni blir bötfälld samt riskerar skadestånd.”

Posten: ”Det är en missuppfattning men vi ser från er utredning att det finns folk som skickar tröjor via oss.”

Kronofogden: ”I er sorteringsterminal formar sig luften runt paketen på ett vis som enligt lagen utgör en piratkopia. Ni beordras nu avsluta er kriminella kopieringsverksamhet genom att aldrig leverera eller ta emot försändeler till eller från Gula Tidningen. För det är där de hittar varandra.”

P: ”Men för i helvete, vi kopierar ju ingenting!”

KF: ”Jo, det gör ni visst!”

Vad skulle Posten göra? Blåsa till strid i posthornet och säga: ”Då är det fel på lagen. Vi bär paket. Kopiera
i luften! Puckon!”

I Danmark har paketbärarna själva hållit med om att de piratkopierar.

I det senaste fallet tvingas norskägda Tele2 blockera nätets Gula Tidningen: The Pirate Bay. Motiveringen är att bärarens egna routrar för bråkdelen av en sekund skulle ”kopiera” all info som (kanske) senare kommer att passera genom dem om folk lyckas hitta varandra och utbyta information.

Kopieringsargumentet strider helt klart mot EU-rätten, vilket bekräftas av den svenska regeringen: opera-törer garanteras där vara just carriers, bärare.

Allt oftare väljs politiker via pekskärm i USA.

Intern information läckte ut från röstmaskinsleverantören Diebold. Deras röstningsdatorer verkade manipulerbara och studenter lade ut infon på nätet.

Diebold blev vansinnig och hotade kidsen och universiteten: ”Intrång i upphovsrätt. Tag bort dokumenten eller bli stämd.” Effekten blev motsatt: infon klonade sig allt snabbare på fildelningsnätverken.

Princetonprofessorn Ed Felten visade snart att hans doktorander kunde valmanipulera en maskin om de
lämnades ensamma med den i en minut.

Visst hade det varit enklare att tysta kritiken genom att gå på internet-operatören och hävda att den bryter mot copyright i sin router genom att transportera materialet. Men hade det varit klokt? Absolut inte.

Tack och lov verkar nu de danska operatörerna inse följderna om de inte sätter ned foten och tar saken till EG-domstolen: De skulle snart bada i advokatbrev och vara tvungna att stänga stänga stänga.

Den som vill se dokumentärer och Princetons egen demo om hur de hackat Diebolds valdator kan söka på Pirate Bay eller Youtube – om inte sajterna blivit spärrade av en operatör som vägrar vara ”carrier” och anser att de själva ”kopierar” filmer på vägen mellan användarna förstås.