En av kritikerna är Bahnhofs vd Jon Karlung. Enligt honom är det inte operatörernas roll att agera granskare eller filter, utan ytterst måste det vara myndigheternas ansvar. Han känner oro för att sådana filter skapar ett övervaknings- och kontrollsamhälle, enligt Ekot.

Inte självklart
Det var tidigare i veckan som Ekot rapporterade om att justititeminister Thomas Bodström vill införa ett filter för att stoppa hemsidor där polisen har misstankar om organiserad sexhandel med kvinnor. Sedan tidigare finns en sådan lösning för att stoppa pedofiler att komma åt barnporr via nätet. Och Thomas Bodström räknar med att internetleverantörer vill bidra till att sexhandeln försvåras. Men det är alltså lite si och så med den saken.

Jon Karlung uppger att företaget skulle agera om det fick kännedom om trafficking hos kunder till Bahnhof, men är emot filter som per automatik utesluter sidor med ett visst innehåll på nätet.
Visserligen kan Comhem tänka sig att införa filter mot trafficking, men företagets informationschef Janna Olenius hävdar att det finns det finns problem med sådana lösningar, enligt Ekot.

Enligt Janna Olenius handlar frågan ytterst om vad som är yttrandefrihet eller ej eftersom nästa steg skulle kunna bli att stoppa ändra ämnen. Till exempel politiska åsikter. Men även om Bredbandsbolaget och Comhem har en skeptisk attityd finns det andra som har en rakt motsatt inställning.

Bredbandsbolaget positivt
Ett sådant exempel är Bredbandsbolaget och företagets vd Peder Ramel. Han uppger att Bredbandsbolaget redan har ett väl fungerande samarbete med polisen kring barnporr och att han ser positivt på ett liknande samarbete kring trafficking.