Skatteverkets webbplats är en av de mest använda myndighetssajterna. Förra året hade sajten 17 miljoner besök och årets stora anstormning väntar när den elektroniska deklarationen öppnar den 23 mars. Lagom till deklarationen har Skatteverket lanserat en ny version av webbplatsen.

– Det började med att vi fick in åsikter om att tillgängligheten inte var så bra. Vi hade en fast layout som sprack om man skulle förstora texten, till exempel. Sådant har vi förbättrat med en ny design som är mer dynamisk, säger Jens Wedin, webbdesigner på Skatteverket.

Den nya sajten ska ha tydligare koppling till Skatteverkets andra kanaler. Form och typsnitt ska kännas igen oavsett om det är på utskickat printmaterial eller på webben.

– Vi har dessutom lagt till en rad nya funktioner. Sidorna går att få upplästa med hjälp av talsyntes, det finns stöd för teckenspråk på video och det går att anpassa storlek och utseende på sajten, säger Jens Wedin.

Mallarna och design har byggts om från grunden. Utgångspunkterna har varit Vervas riktlinjer för 24-timmarswebben samt de standarder och riktlinjer som förespråkas av W3C, World Wide Web Consortium . Resultatet har blivit en sajt som går snabbare att ladda och som minskar belastningen på Skatteverkets servrar.

– Det finns också en version för mobiler som visas automatiskt om du surfar in med en mobil eller en pda, säger Jens Wedin.
Skatteverkets nya kostym lanserades skarpt i fredags, och än så länge verkar användarna uppskatta designen.

– Det funkar riktigt bra, och vi har inte fått in särskilt många åsikter. Folk brukar annars höra av sig om det är missnöjda, säger Jens Wedin.

Fakta

Den elektroniska inkomstdeklarationen på internet öppnar den 23 mars. I år kan nästan alla, drygt 6,8 miljoner personer eller cirka 94 procent av deklaranterna, deklarera via internet.

Förra året deklarerade cirka 2,7 miljoner personer elektroniskt. Skatteverkets målsättning är att drygt 3,4 miljoner deklaranter ska lämna sin deklaration elektroniskt i år.