I dag kommer den första publika betan av Office Communications Server 2007 och den tillhörande klienten Office Communicator. Lanseringen är startskottet för Microsofts stora telefonisatsning. Den största skillnaden mellan den och dagens Live Communications Server är att den nya växeln har en inbyggd ip-telefoniväxel.

– Telefoni håller på att bli en tillämpning som vilken annan och tillämpningar är vad Microsoft är bra på, säger Brian Troelsen, senior­analytiker på IDC, och pekar på integration med egna program som jättens styrka.

I dag samarbetar Microsoft med i stort sett alla leverantörer av ip-telefoniväxlar och så blir det även i fortsättningen. Men att företaget även vill självklart också konkurrera med leverantörer som Ericsson och Cisco.

– Företagen kan börja med att installera Office Communicator bredvid sin växel. Och sedan sakta fasa ut den, säger Gurdeep Singh Pall, som ansvarar för området unified communications hos Microsoft.

Hans chef Jeff Raikes, som ansvarar för företagsdivisionen, spär på.

– Om tre år kostar telefoni hälften så mycket som i dag, säger Jeff Raikes

I samma andetag som han nämner samarbete säger Jeff Raikes att Office Communications Server har bättre ljudkvalitet än Ciscos ip-telefoniväxel Call Manager.

Det är uttalanden som inte går att feltolka.

– Microsoft vill bygga telefoni på egen hand, säger Brian Troelsen.

Och det finns svenska företag som är öppna för att använda Microsofts produkter också för telefoni. Svenska Institutet använder redan Live Communications Server för att chatta.

– Vi har ett telefoniavtal som går ut i slutet av året så det börjar bli dags att titta på vad vi ska göra. Och Office Communications Server är helt klart ett alternativ, säger Jan Viderén, nätverkstekniker på Svenska Institutet, som också pekar på integrationsmöjligheterna med övriga Microsoftprodukter som största fördel.

Alla är inte lika övertygade.

– Jag tänker inte slänga ut min Call Manager. Där­emot skulle jag kunna byta Ciscos mjukvarutelefon mot Microsofts klient, säger Ulf Eriksson, it-chef på Alcro-Beckers.

De nya konkurrenterna tar det lugnt.

– Som leverantör får du i allt större utsträckning vänja dig vid att samarbeta med samma leverantörer som du nästa dag konkurrerar med, säger Urban Gillström, chef på Ericsson Enterprise.

Han får medhåll av Sverker Hannervall, vd på svenska Cisco.

– Givetvis blir det en konkurrent och man ska aldrig underskatta Microsoft. Men företagstelefoni är inget lätt område att slå sig in på. Det tog oss sex sju år att bli störst, säger Sverker Hannervall.

Fakta

En gammal Microsoft­sanning är att det dröjer till tredje versionen innan företaget får ordning på sina produkter.

Det är just vad Office Communications Server 2007 är.
Produkten såg dagens ljus 2003 som ”Live Communications Server 2003” och har sedan dess bytt namn ett antal gånger.

I dag kommer en publik betaversion av Office Communications Server 2007. En skarp version ska dyka upp under andra kvartalet.

För att bli bättre på telefoni har Microsoft på senare tid köpt ett antal företag.
För två veckor sedan köpte mjukvarujätten Tellme Networks, som utvecklat en xml-baserad plattform för taligenkänning.
I slutet av 2005 betalade Microsoft en hemlig summa för schweiziska Media-streams.com, för att just kunna bygga in telefoni i sina produkter.
Tidigare det året hade Microsoft köpt amerikanska Teleo för att kunna klicka och ringa.