Medison Celebrity är en något annorlunda dator. Den har Linux förinstallerat och ska bara kosta cirka 3 000 kronor, om man nöjer sig med 256 MB ram och hårddisk på 40 GB.

Medisons första dator är alltså knappast något att snegla på för den som jobbar med utveckling eller tung grafik. Men företaget anser att det finns ett stort utrymme för verkligt billiga datorer som ändå ska klara de flesta normala behov.

– Vad vi gör är att bygga framtidens datorer som alla ska kunna köpa på butiker av typen Ica Maxi, säger Robert Klanjac som ansvarar för Medisons svenska verksamhet.

På Medison.se uppger företaget att det ska sälja två miljoner bärbara datorer.

– Vi har tidigare sålt datorer med komponenter från kinesiska leverantörer men bygger nu en egen tillverkningsfabrik i Brasilien. Vi har redan en fabrik för montering där, säger Robert Klanjac.

Medison Consulting har funnits sedan 1996 med en verksamhet som främst har riktat sig till skolor och universitet i södra Sverige. Företagets grundare, Valdi Ivancic, är mannen bakom United Keys tangentbord där tangenterna består av lcd-skärmar.

Valdi Ivancic bor sedan ett par år tillbaka i Brasilien vilket kanske förklarar det lite udda valet av tillverkarland.

Den dator som Robert Klan­-jac och Medisons affärsutvecklare Erik Dietersson visar upp för CS väger 2,2 kilo och ser ut som vilken modern dator som helst.

– Ja, komponenterna är samma som alla andra använder. Skillnaden är att vi pressar priserna till max och inte har samma marginaler som konkurrenterna, säger Erik Dietersson.

Medison vill inte gå ut med exakt pris på de nya produkterna än, men Robert Klanjac berättar att man tidigare sålt de kinatillverkade datorerna för 3 400 kronor och räknar med att kunna pressa priserna ännu mer när volymtillverkningen kommer i gång i Brasilien.

Frågor kring hur många datorer som sålts, var de ska börja säljas i Sverige och hur många enheter som fabriken kan producera per månad hänger ännu i luften.

– Vi kommer inte att sälja direkt till slutkunder utan enbart via större återförsäljare som vi nu för förhandlingar med, säger Robert Klanjac.

Fakta

Medison Consultings första dator, ZCS 1437W, har Intels Celeron M-processor på 1,5 GHz, skärm på 14 tum (1280x768), stöd för trådlösa nät, 256 MB ram och 40 GB hårddisk.

I priset på cirka 3 000 kronor ingår någon version av Linux, vilken är dock inte klart ännu.

Förutom lågprismodellen ska Medison även satsa på ytterligare två serier där betoningen ligger på prestand respektive lyx.

Säljstarten hänger på när Medison får avtal med svenska återförsäljare.