I februari kom Apples vd Steve Jobs med ett utspel om att drm-skydd inte fyller någon funktion och har sedan dess lobbat för att få musikbolagen med på noterna.

Låtarna på Apple musiktjänst Itunes skyddas med företagets egna drm-system Fairplay, vilket gör att de hittills bara kunnat spelas upp på en Ipod eller i Itunes.

Avtalet mellan EMI och Apple innebär att hela EMIs utbud på Itunes nu kommer att kunna spelas upp på valfri enhet. Men priserna kommer att öka från cirka tio kronor per låt till tolv kronor.

– Nåt som många kommer att uppskatta är att man i efterhand kan uppgradera sina låtar till drm-fria versioner, säger Steve Jobs när han under dagens pressmöte i London presenterar den nya modellen tillsammans med Eric Nicoli, EMIs vd.

På väggen bakom de båda herrarna visas bilder på mobiltelefoner, handdatorer och fristående mp3-spelare från olika leverantörer.

– En majoritet av våra användare föredrar att kunna spela sin musik på valfri enhet och det kan de göra från och med nästa månad när alla låtar är uppgraderade, säger Eric Nicoli.

Steve Jobs säger att EMI är först ut bland de stora bolagen att ta bort drm-skydd och antyder att flera liknande avtal kan vara på gång.

Apples och EMIs tilltag är givetvis ett viktigt steg i övergången från olaglig till laglig nerladdning. När hindret kring drm nu är borta kan Itunes även bli en intressant kanal för de av oss som föredrar att lyssnar på musik i mobiltelefoner.