Avtalen mellan Apple och skivbolagen om Itunes-butiken bryter mot de EU-regler som förbjuder konkurrensbegränsande affärsmetoder.

– Konsumenter kan bara köpa musik från Itunes-butiken i sitt eget land och är därför begränsas deras val av var de kan köpa musik, vilken musik som finns tillgänglig och till vilket pris, säger Jonathan Todd, talesman för kommissionen, till Reuters.

Enligt Apple ville bolaget öppna en all-europeisk butik, men det stoppades av skivbolagens krav.

"Apple har alltid försökt att ha en all-europeisk Itunes-butik, som kan nås av vem som helst från vilket medlemsland som helst. Men skivbolagen och förlagen meddelade oss att det fanns vissa juridiska begränsningar i de rättigheter de kunde ge oss", säger Apple i ett uttalande.

EU-kommissionen bekräftar idag att man har skickat ett så kallat Statement of Objections, ett formellt steg i EUs utredningar om kartellbildning eller annan konkurrenshämmande verksamhet, till stora skivbolag och till Apple. Vilka skivbolag som EU avser är inte känt, men de fyra stora bolagen i världen är Vivendi Universal, Sony BMG, EMI och Warner.

Kritiken från EU-kommissionen säger inte att Apple är i en dominerande marknadsposition och den har heller inget att göra med Apples användning av drm-skydd, påpekar kommissionen.