Delar av Karlskronatrakten blev utan internetanslutning vid halv fem på tisdagskvällen efter hårdvarufelet hos operatören TDC Song. Bland annat slutade omkring tio tusen sajter hos webbhotellet Ballou att fungera.

– Vi upptäckte avbrottet innan TDC Song gjorde det och kontaktade dem. I och med att vi har det här avtalet ska de uppdatera oss löpande, säger Jonas Gustafsson, vd på Ballou.

I Karlskrona finns även driftföretaget City Network som lamslogs av driftabrottet. Omkring tio tusen webbplatser slutade helt fungera även där.

Enligt TDC Song var det ett kort i en PE-router som av okänd anledning gått sönder. Någon reservdel fanns inte i närheten utan först efter en ilfärd från centrallagret i Malmö, 20 mil och några timmars bilresa bort, kunde uppkopplingen återställas vid elvatiden på kvällen.

– Man kan ha åsikter om att det tar sådan tid, säger Jonas Gustafsson som också ställer sig frågande till varför ny utrustning inte finns på plats i Karlskrona.

Även på City Network funderar man i dag på hur det kunde ta sådan tid.

– Ska de behöva köra hela vägen? Reservdelar borde man kunna plocka ner från hyllan bara, säger Göran Christenson, vd på City Network.

Övervakningsföretaget Sitescanner uppmärksammade snabbt driftstörningen när ett samtliga webbplatser som driftas av Ballou slutade fungera.

– I och med att det här är ”bästa sändningstid” är det väldigt allvarligt. Jag tycker att man som kund kan kräva redundans för att klara av störningar hos en leverantör, säger Olle Bodelius, vd på Sitescanner.

Avbrottet är extra retligt för både Ballou och City Network Hosting eftersom båda företagen precis är i tagen att förbättra skyddet mot driftstörningar. Ballou flyttar till en ny serverhall där en uppkoppling från IP-Only ska täcka upp om TDC Song får problem och City Network Hosting får senare i april redundans tack vare en extra uppkoppling från Netatonce.

Enligt TDC Song finns PE-routrar på flera hundra platser i landet. Det vore inte möjligt att ha samtliga reservdelar överallt.

– Att den här typen av kort går sönder är dessutom ett väldigt ovanligt fel, säger Jessica Sjöberg, marknadschef på TDC Song.

Fakta

Onlinereserbyrån Mr Jet låg nere i omkring sex timmar efter haveriet. Företaget säljer flygresor via nätet och är helt beroende av sin webbplats, som driftas av Ballou via en TDC Song-uppkoppling

– Det är helt oacceptabelt att vår sajt var oåtkomlig under så lång tid, säger Pelle Svensson, marknadschef på Mr Jet, till Internetworld.

Tidningen Dagens Media drabbades också.

– Det visar att de har extremt dålig säkerhet i sin driftkvalitet, säger Rolf van den Brink, chefredaktör på Dagens Media.

Han är kritisk till att flera timmars bilresa krävdes för att få ny utrustning på plats.

– I sådana fall kör man ju en helikopter. Jag kommer göra allt jag kan för att flytta till en annan leverantör.