Två tekniker har lovat underverk för bandbredden i svenska bredbandsuppkopplingar: Vdsl2 för kopparnätet och Eurodocsis 3.0 för kabelnätet. Men standarderna har försenats flera år och bakom dröjsmålet ligger bråk mellan hårdvaruleverantörerna.

– Som ofta i standardiseringsarbete råkar de stora leverantörerna i luven på varandra, säger Martin Kull, teknisk direktör på Com Hem och medlem i den styrande kommittén på Euro Cable Labs som ansvarar för den europeiska versionen av standarden.

– Det det handlar om är att leverantörerna jobbar och forskar på sin kant. Tekniken de är duktiga på och har patenterad vill de ju ha in i standarden.

Redan hösten 2005 planerade Com Hem att inom kort vara på banan med en uppkoppling på 100 megabit per sekund. I en intervju med CS lovade företagets vd Gunnar Asp att erbjuda en sådan tjänst under våren 2006.

Men arbetet med Eurodocsis 3.0, som i teorin kan ge flera hundra megabit per sekund, körde fast när hårdvarutillverkare inte kunde komma överens. Bakom projektet står Motorola, Cisco, Arris och Big Band, som levererar de centrala routrarna, och de flesta stora kabeloperatörerna i USA, Asien, och Europa. Genom att få standarden så lik den egna tekniken som möjligt kan leverantörerna både sänka kostnader och få konkurrensfördelar.

– I det bråket försenades standardarbetet drygt ett år.

På Cisco håller man inte med om att det är fråga om någon större försening och betonar att man redan i dag har utrustning som följer de delar av standarden som finns färdiga. Den utrustningen ska senare kunna uppdateras för att helt följa Eurodocsis 3.0.

– Det kanske har dragit ut på tiden lite grann. Projektet har varit så stort och man underskattade arbetet, säger Janne Östling, systemingenjör på Cisco i Sverige.

Han nekar också till att det ska ha funnits några större stridigheter mellan leverantörerna som försöker enas kring standarden.

– Vi har föreslagit det vi tror på. Men blir det inte så, fine, då tar vi andra förslag. Vi följer alltid alla standarder.

Även vdsl2, nästa generations teknik för bredband i kopparnätet, släpar efter. I början av 2006 lovade ett självsäkert Bredbandsbolaget att en sådan tjänst skulle lanseras under året och talade då om hastigheter på 100 megabit per sekund nedströms. Men nu hörs betydligt försiktigare tongångar.

– Det tog längre tid än väntat att klubba standarden. Sedan tar det tid för chipssettillverkare att komma med utrustning, säger Lars-Åke Norling, teknikchef på Bredbandsbolaget.

Nu är det tidigast 2008 som gäller för den snabbaste uppkopplingen via telefonnätet.

– Vi kommer med en produkt i kommersiell skala under början av nästa år. Först då finns utrustning i tillräcklig volym.

Innan vdsl2 kan tas i bruk måste ett stort antal stationer uppgraderas. Detta eftersom vdsl2, precis som adsl, når upp till högre hastigheter ju närmare en station användaren befinner sig. Dessutom måste standarden godkännas för användning i det svenska telenätet.

Fakta

VDSL2

  • Ska kunna ge 100 megabit nedströms per sekund via kopparnätet på korta avstånd.
  • I maj 2005 slog International Telecommunication Union fast att standarden var färdig att börja användas.
  • Som annan DSL-teknik ger VDSL2 högre hastigheter ju närmare en station kunden befinner sig.

Eurodocsis 3.0

  • Klarar hastigheter på flera hundra megabit per sekund i kabelnätet.
  • Har fullt stöd för Ip version 6, till skillnad från Eurodocsis 2.0.
  • Flera utkast till standarden har lagts fram, men det slutgiltiga beslutet är ännu inte taget.