De stora leverantörerna av skrivarbläck talar ogärna om literpriser. Med tanke på kostnaderna är det förståeligt. CS undersökning visar nämligen att få, om ens några dagligvaror är i närheten lika dyra per volymenhet som skrivarbläck.

Enligt bläcktillverkarna beror de höga literpriserna på att utvecklingskostnaderna för skrivarbläck är skyhöga. Man hävdar också att mycket av forskningen går ut på att just dryga ut bläcket för att se till att mindre volymer räcker till fler utskrifter.

– I genomsnitt tar det 50 000 forskartimmar innan du får fram ett nytt bläck, och då är det anpassat till en specifik plattform. Det är inte kärnfysik men snudd på. Vi spenderar ofta tre till fem år på att ta fram ett sorts bläck, säger Anders Hannola, ansvarig för bläck och skrivare på svenska HP.

Samtidigt sticker ingen av de stora tillverkarna under stol med att deras affärsmodell bygger på kraftigt subventionerade skrivare och höga priser på bläck.

Men de stora tillverkarnas skyhöga bläckpriser utmanas nu från flera håll. Uppstickare som svenska inkclub.com säljer icke-originalpatroner till kraftigt reducerade priser, och kamerajätten Kodak planerar att inom kort lansera ett nyutvecklat bläck som ska säljas hälften så dyrt som konkurrenternas produkter.

Svårt att bestämma literpris
Ingen av de stora tillverkarna vill ange ett exakt literpris på sitt skrivarbläck. Inte heller de patroner som finns i handeln ger någon vidare indikation på vad bläcket kostar per liter. Det beror på att olika skrivarmodeller använder bläck av olika dryghetsgrad.

Istället talar tillverkarna gärna om hur många utskrifter en bläckpatron räcker till. Epson använder till exempel ett system där varje patron kostar 99 kronor, oavsett hur mycket bläck den innehåller, och garanterar likt de flesta tillverkarna ett visst antal utskrifter per patron.

Anders Hannola uppskattar ändå att en liter skrivarbläck räcker till ungefär 7000 fotoutskrifter. HP uppskattar också att en fotoutskrift i storlek A4 kostar 2,66 kronor. Det ger alltså ett genomsnittligt literpris på 18 620 kronor.

Dyrare än tryffel och parfym

  • Brunt heroin, gatupris i Turkiet: 120 000 kronor per kilo.
  • Skrivarbläck: 15 000-20 000 kronor per liter.
  • Paris Hilton Heiress, bästsäljande damparfym på Åhléns: 9 900 kronor per liter.
  • Svart gotländsk Bourgognetryffel: 8 000 kronor per kilo.
  • Bowmore Rare Reserve Sheriff's Oloroso Sherry Cask 1970, Systembolagets dyraste whisky: 5 000 kronor per liter.
  • Cuvée William Deutz Brut 1988. Systembolagets dyraste mousserande vin: 2 659 kr per liter.