Enligt en talesman för Vodafones huvudkontor i England är det inga andra Vodafonebolag än det tyska som har planer på att blockera ip-telefoni, skriver Zdnet. Och Heiko Witzke som är talesman på Vodafone i Tyskland säger att företaget kan komma att ändra beslutet om ip-telefoni innan det är dags att blockera samtalen.

Känner sig hotade
Heiko Witzke vill inte uttala sig om varför Vodafone planerar att blockera ip-telefoni. En inte allt för vågad gissning är att ip-telefoni ses som ett hot mot teleoperatörens intäkter. Om det blir billigare att använda ip-telefoni, varför då betala operatörer som Vodafone för att ringa?

Det är svårt att dra någon annan slutsats än att Vodafonefolket känner sig hotade av ip-telefoni.

Redan försökt
Enligt Zdnet har traditionella operatörer i USA försökt begränsa ip-telefonins utbredning, genom att begränsa utbudet av telefonnummer för företag som jobbar med ip-telefoni. De traditionella operatörerna i USA ska också ha försökt påverka amerikanska staten och delstater att lagstifta mot ip-telefoni.

Skypes grundare, svensken Niklas Zennström, sade under en telefonkonferens med journalister i tisdags att Vodafones planer är defensiva.

– Mobilnät är inte den bästa tekniken för att hantera mycket trafik, säger Niklas Zennström.