När Simon Goldin presenterar sin examensutställning vid Konsthögskolan i Stockholm är det med ett fotografi, av vad som förmodligen är världens mest spridda landskapsvy.
Fotografen Charles O’Rear tog bilden av den rundade kullen vid Napa Valley i slutet av 90-talet.

Bilden har blivit känd under namnet Bliss och har sedan 2001 spritts över hela världen i mer än 500 miljoner exemplar.
Det är naturligtvis frågan om den gröna kullen som är Windows XPs standardinställda skrivbordsbakgrund.

Det tog nio månader av samtal och mejl med Microsoft, pr- och reklambyråer och andra aktörer innan Simon Goldin hittade till rätt kulle och kunde ta sitt foto.

Utställningen ”After Microsoft” är ett projekt som berättar historien om hur fotografiet av kullen i Sonoma Valley kom att sammanfalla med en global varumärkesstrategi.

Simon Goldin är en konstnär som i sina tidigare verk har arbetat en hel del med virtuella platser och immateriella värden.

Våren 2005 grundade han konstnärsön The Port i onlinespelet Second Life. The Port befolkas i dag av ett internationellt nätverk av konstnärer, arkitekter och programmerare som tillsammans arrangerar olika projekt som konstutställningar, musikevenemang eller arkitektoniska lösningar.

Utställningen ”After Microsoft” handlar också mycket om att utforska en virtuell plats. För bilden av den gröna kullen har med tiden blivit en kollektiv plats i vårt medvetande.

En plats som man känner igen och som man nästan har en känsla av att man har besökt, fast många av oss inte är säkra om den platsen verkligen finns i verkligheten eller om det bara är en datagenerad bild.

Det är egentligen ganska märkligt att en vanlig grön kulle så starkt kan förknippas med ett varumärke.

Det är ju bara en bild av en grön kulle, och det är vad Simon Goldins utställning handlar om.

Fakta

Simon Goldins examensutställning ”After Microsoft” pågår till den 18 april på Konsthögskolan i Stockholm.