Att sedan samme Bodström kritiserade förslaget vittnar bara om politikens endimensionella roller: den som sitter i regeringen vill övervaka, den som sitter i opposition vill ta på sig rollen som frihetens försvarare.

Och snart kommer justitiedepartementets tolkning av EUs Ipred-direktiv. Här är en ny lag som kan ge privata företag rätt att söka efter källan till fildelningsbrott.

Antipiratbyrån kommer alltså – med stöd av svensk lag – att kunna kräva internetleverantörer på information, helt utan rättsväsendets inblandning.

Anhängarna anser att det är bra att bolag som drabbas av stöld av deras upphovsrättsskyddade egendom själva kan agera. Anhängarna pekar på det faktum att internet är det enda området där de som drabbats av upphovsrättsintrång inte själva kan stämma skurkarna.

Så långt är det okej. Om någon fulkopierar min designade hylla som jag säljer på Designtorget kan jag stämma skiten ur dem – samma sak bör gälla på nätet. Men eftersom Antipiratbyrån fått förlängd dispens för att lagra ip-nummer är det viktigt att de inte med hjälp av den informationen kan knacka på hos vanliga internetanvändare och med hot om stämning kräva att användarna redovisar vad som finns på hårddiskarna – och hur de fått dit filerna.

Enstaka övervakningstillfällen är ingen fara – det är den sammanlagda sörjan som är riktigt läskig.