– Vårt företags framgång bygger på tillfälliga samspel och spontana samarbeten. Så vi är entusiastiska över att förvärva Marratechs mjukvara för videokonferenser, som kommer att möjliggöra från-skrivbordet-deltagande för googlare i videokonferensmöten varhelst det finns en internetuppkoppling. Vi ser fram emot att lära oss av Marratech-ingenjörernas utomordentliga påhittighet när de fokuserar på forskning och utveckling om skrivbordskonferenser i Sverige, där de kommer fortsätta att finnas, skriver Douglas Merrill, vice vd på Google, på företagets blogg.

Marratech grundades 1998 som en avknoppning från Centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå universitet. Grundare är Dick Schefström, Peter Parnes, Kåre Synnes, Mikael Börjeson, Magnus Hedberg, Serge Lachapelle och Claes Ågren.

– Vi är mycket glada för denna affär som är ett resultat av många års hårt och envist arbete av Marratech som en ledande pionjär inom sitt område, säger Finn Persson, vd för norrländska riskkapitalbolaget Emano och medlem av Marratechs styrelse.

Emano äger 30 procent av Marratech. Även Sjätte AP-fonden är delägare, liksom företagets grundare och medarbetare.