Pensionerna flyttar till nätet, läser jag i CS. Försäkringsbolagen jublar.

Men förutsättningen för blomstrande affärer är att pensionärerna, och särskilt de blivande pensionärerna, redan finns där.

Som tur är – för försäkringsbolagen, bankerna, aktiemäklarna, rese­byråerna och nättidningarna – är de svenska 40-talisterna ganska vana nätanvändare.

Sverige har Europas högsta andel 55-plussare på nätet (Nielsen Netratings 2003, OECD 2006).

Min svärmor Ulla, snart 83, kör en röd Acer Ferrari PC och är varje banks, aktie- och fondmäklares våta virtuella dröm.
Hon träffar dem aldrig, besvärar dem inte med sina frågor, hon jämför bara deras tjänster på nätet, väljer dem som ger bästa villkor – och kör.

Men alla seniorer är inte där – inte än.
Svärmor representerar den mogna nätmarknaden för tjänster som inte nödvändigtvis kräver kroppslig kontakt (typ tandläkare, rörmokare, frisör).

Hon är en relativt early adapter. Jag prackade på henne internetutbildning 1997 då jag var med och grundade Seniornet Sweden.

I USA, varifrån förebilden hämtades, (seniornet.org) kallades då målgruppen för rompies: Retired, old money people.
Termen, som förklarar de amerikanska sponsorernas – med Microsofts Bill Gates i spetsen – givmildhet, slog inte rot i Sverige.

Amelia Adamos egen term mappies, Matured affluent pioneering people, eller Mogna attraktiva pionjära personer, passar de fåfänga 40-talisterna bättre.

I senaste numret av Amelia Adamos glamorösa magasin ”M” erbjuds de kvinnliga läsarna en kvällsutbildning med fokus på tekniska prylar: mobiltelefoner, kameror och mp3-spelare, på en rad platser i landet, i samarbete med butikskedjan Expert. Det är en kanonbra idé.

De svenska seniorernas internetmognad är resultatet av en gammal folkbildningstradition: studiecirklar, insatser av pensionärsorganisationerna SPF och PRO och inledningsvis ett sponsorsamarbete mellan staten och kapitalet (Seniornet Sweden var dåvarande kommunikationsminister Ines Uusmans enda kända lyckade projekt).

Bland tidiga – och långsiktiga – sponsorer av seniorutbildningar fanns IBM, SEB, Microsoft, Siemens, Telia, Posten och Apoteket.

Ledningarna för de företagen förstod redan då sitt bästa.
Det kan man inte säga om mobil­telefonibranschen, som sedan begynnelsen har envist och enögt ställt sig in enkom hos ungdomarna.

Men var finns senioranpassade mobila tjänster? Trygghetslarm? Vem erbjuder ergonomiskt, specialutformade telefoner?

För alla aktörer på den nätmarknad som i dag vill åt mappies plånböcker gäller det att vässa utbudet, hjälpa till med bredband, förenkla hanteringen av affärer på nätet, även mobilt, och viktigast av allt: lyssna noga och respektfullt på de mogna kunderna.

Bjud gärna på en utbildning i trevlig miljö. Och glöm inte kaffe, för guds skull.