Inget annat lag har förknippats mer med begreppet ”dream team” än detta amerikanska basketlag.

Laget utklassade allt motstånd och tränaren Chuck Daly menade att det var som att se Elvis och Beatles spela tillsammans. Tolv rockstjärnor i samma lag!

Jag saknar ett nytt drömlag på mobilmarknaden, ett lag bestående av Sony Ericsson och Microsoft.

Mellan jättarna Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Samsung, HTC, HP, och Microsoft finns redan både samarbeten och konkurrens i olika former.

Det är dock uppenbart att det finns besvärliga luckor på marknaden, luckor som ingen verkar kunna överbrygga på egen hand. Den mest besvärliga luckan är den mellan konsument- och företagsmarknad.

Flera av tillverkarna kan konsumentmarknaden som präglas av megapixelkameror och mp3-spelare. Sony Ericsson är bland de världsledande och under det gångna kvartalet släppte företaget två kameramobiler och fem Walkmanmodeller. Sony Ericsson sålde nästan 22 miljoner telefoner och har nästan 10 procent av marknaden.

Microsoft tillverkar inga egna telefoner, men tillhandahåller Windows Mobile som plattform för tillverkare som vill använda företagets operativ­system. Bland tillverkarna av Windows Mobile-telefoner märks Motorola, Samsung, HP och HTC. Windows Mobile dominerar på marknaden för mobila företagslösningar.

När konsumenten väljer mobiltelefon verkar design, kameran, och mp3-spelaren vara viktiga.

När företaget väljer hårdvara för sina mobila lösningar så är själva plattformen viktig. Bland skälen märks behovet att kunna utveckla egna program, förlänga system såsom e-post, och effektiva support- och underhållsprocesser.

Sony Ericsson gör bra konsumentprodukter men når inte fram till företagen. Microsoft gör bra företagsprodukter men har en lång väg att gå för att nå konsumenterna. Kopplingen är given.

Sony Ericsson blir starkare på företagsmarknaden med Windows Mobile och minskar dessutom beroendet till Nokia som har stora ägarintressen i den plattform som Sony Ericsson använder i sina ”företagsmobiler”.

Microsoft hittar i Sony Ericsson en tillverkare som både kan bygga riktigt bra telefoner och dessutom når ut till konsument.

Tillsammans skulle de kunna bli ett riktigt drömlag. Vad väntar de på?

Andreas Sjöström
är konsult på Sogeti. Du når honom på andreas.sjostrom@sogeti.se