EU-kommissionen godkände i förra veckan direktivet Ipred2, som ska skärpa upphovsrätten i EU-länderna. Men det var ingen överväldigande majoritet som ställde sig bakom förslaget. Det tackar kritiska EFF protesterna för.

"Vi är besvikna över att Ipred2 inte stoppades i det här stadiet, men 8000 européers ansträngningar har helt klart haft en effekt", skriver organisationen i ett uttalande och påminner om det hade stoppats om bara ytterligare 50 ledamöter hade röstat mot.

Nu vill organisationen sammanställa protestbrev som skickades som en del i den fortsatta kampanjen.

"Ledamöter har berättat att de imponerades av de lugna och eftertänksamma argumenten i era brev", fortsätter EFF-representanterna Erik Josefsson och Danny O'Brien.

Ipred2 har mött hårt motstånd från upphovsrättskritiker och yttrandefrihetsaktivister. När direktivet omvandlas till lagar ska det kriminalisera inte bara upphovsrättsintrång utan även försök till och medverkan till intrång i upphovsrätten.

Enligt kritiker skulle det kunna betyda att till exempel Youtube, internetleverantörer och utvecklare av fildeningsmjukvara kriminaliseras. Slutanvändare är undantagna från direktivets följder.