I veckan har Microsoft anordnat en stor webbutvecklarkonferens i Las Vegas, Mix. Huvudfokus låg på företagets nya plattform Silverlight, som ska användas för att göra snygga tillämpningar på webben. Adobes Flash är hittills det helt dominerande verktyget på området.

– Silverlight är delvis en Flashdödare, men framför allt är det en Javascriptdödare. Det finns en helt annan möjlighet att göra webbsidor och tunga webbprogram med Silverlight, säger Lars Sjögreen, utvecklare på konsultföretaget Dotway, på plats i Las Vegas.

– Det är den plattform som Microsofts tänker att man ska bygga sina affärer kring, till exempel för att jobba med program som tjänster, software as a service, fortsätter han.
På Mix visade Microsoft upp nästa steg för Silverlight, där den stora nyheten innebär att man kan använda en lång rad programmeringsspråk. Det går att bygga program med till exempel C#, Visual Basic, IronRuby och IronPython. Därmed utökas flexibiliteten väsentligt och det går att bygga in "vanliga" program i webbläsaren. Officepaketet kan komma att levereras som en webbtjänst på det sättet.

– Jag tror att det kommer att göra en hel del. Webben och klienten kommer att smälta ihop, säger Lars Sjögreen.
Men inte nog med det. Silverlight är nästan plattformsoberoende. Programmet går att köra i Internet Explorer, Firefox och Safari och fungerar lika bra på Mac OS som på Windows. Linux verkar vara nästa steg.

– De muttrar lite när man frågar om det, men jag tror att det bara är en tidsfråga, säger Lars Sjögreen.

Det finns redan andra alternativ. Webben 2.0 har till exempel hittills mycket handlat om Ajax, där Javascript och html kombineras, men Silverlight ska även integrera Ajax.
Java då, där har man ju kunnat göra de här sakerna i många år?

– Silverlight är ett arbetsverktyg på ett helt annat sätt, där utvecklare och designers kan arbeta ihop. Det går inte att göra samma sak i Java för snygga användargränssnitt, säger Lars Sjögreen.

Kollegan Magnus Mårtensson fyller i.

– Man kan göra ett dåligt skal och byta ut designen i elfte timmen. Något liknande gick inte tidigare.

Men trots imponerande teknik är det långt ifrån säkert att Microsoft kommer att lyckas.

– Byråerna och mediebolagen kommer nog att välja Flash ändå. Man vill inte använda något som finns på 80 procent av webbläsarna, när man kan nå 100 procent, säger Lars Sjögreen.

Microsoft lanserar Silverlight, som ska ge "helt nya möjligheter". Men kan det utmana Flash?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

För närvarande finns en betaversion av Silverlight 1.0 att tillgå för den som vill. Det skarpa programmet ska komma till sommaren. Under Mix visade Microsoft också upp en alfaversion av Silverlight 1.1. Här ges stöd för utvecklarmiljön Dotnet.

Visual Studio kan användas för att koda och Expresson Studio för att designa gränssnitt. Det är också på gång nyheter kring Expression Blend.

Silverlight 1.1. får dessutom stöd för dynamiska programmeringsspråk, i första hand med Microsofts version av det populära språket Python. Källkoden är lagd under en licens som nästan är öppen, vilket innebär att den som vill kan lägga till stöd för valfritt programmeringsspråk.