Lagförslaget om att ge FRA rätt att avlyssna nättrafik har väckt kraftig debatt i Finland. För att de finska kunderna ska slippa bli avlyssnade flyttar nu Teliasonera sina finska e-postservrar bort från Sverige, skriver Ny Teknik.

– Vi har bestämt oss för att lyssna på de finska myndigheterna och våra kunder, säger Juha-Pekka Weckström, vice vd för bredbandstjänster på Teliasonera i Finland, till Ny Teknik.

Flytten ska vara klar första kvartalet 2008 och innebär att all e-post som skickas mellan Teliakunder i Finland hålls inom landets gränser. På så sätt undgår de risken att bli avlyssnade av FRA. Däremot kommer internationell e-post från Finland fortfarande att passera genom Sverige. Hela 80 procent av alla mejl som skickas från Finland till en mottagare utanför landet passerar idag genom svenska e-postservrar.

– Den trafiken kommer vi inte kunna garantera att den blir säker för avlyssning. Men om det blir problem med det framöver kommer vi att fundera på åtgärder, säger Juha-Pekka Weckström till Ny Teknik.