Sedan sekelskiftet har många konsultbolag utvecklat produkter för det så kallade mobila kontoret. De har främst lyckats hitta kunder bland åkerier och företag vars servicetekniker och liknande matar in uppgifter i fält i handdatorer med gprs-koppling. Nu är en ny våg på gång där den främsta drivkraften är möjligheten för kontorsfolket att kunna läsa och besvara e-post via mobiltelefonerna. Men för denna grupp av användare är det inte lika intressant att hämta och behandla andra typer av dokument på de små mobilskärmarna.

– Vår bedömning är att det kommer att hända väldigt mycket på den här fronten framöver. Men det är inte självklart att det är just i smartphones som den stora tillväxten av integrerade affärssystem kommer att ske. Det finns fortfarande säkerhetsaspekter som gör att telefoner med Symbians och Microsofts operativsystem inte räcker till, säger Robert Vangstad, marknadschef för Birdstep.

Han tror att den nya generationen av pyttedatorer kallade ultra mobile pc (umpc) är en mycket naturligare plattform för de som ska göra mer än bara läsa e-post utanför kontoret.

– Fördelen är att de använder vanliga Windows, har lång batteritid, inbyggda modem för att alltid vara uppkopplad mot internet och flashminnen som gör att de startar direkt när man fäller upp locket, säger Robert Vangstad.

I den nya generationen umpc är inbyggda sim-kort regel snarare än undantag och samma sak gäller i allt fler små bärbara datorer, exempelvis den nya serien från Flybook.
Enligt analysföretaget ABI Research kommer hälften av alla 3g-modem som säljs inom två år att sitta i bärbara datorer.
Gartners analytiker Leif-Olof Wallin noterar att det i dag inte finns några tekniska hinder för att överföra innehållet på intranäten till mobiltelefoner.

– Det är viktigt att fokusera på vad som är intressant och viktigt när man är mobil och göra dessa delar riktigt bra. De som ger tillgång till allt som man har när man sitter vid skrivbordet och levererar det halvdant brukar misslyckas ordentligt, säger Leif-Olof Wallin.

Den bedömningen delas av Andreas Sjöström, mobilitetsexpert på konsultbolaget Sogeti.

– Det handlar inte bara om att spegla information från affärssystemen utan om att bygga in delar av affärssystemens funktioner i telefonernas program så man kan spara informationen lokalt, säger Andreas Sjöström.