Att låta internetoperatörerna själva sätta stopp för olagligheter är ett effektivt sätt att komma till rätta med problemet utan att tvingas till nya och strängare lagar, anser Beatrice Ask, m.
Användare som sprider till exempel barnpornografi eller ägnar sig åt annan olaglig verksamhet på nätet ska stoppas direkt av operatören och utan att polis eller åklagare direkt behöver blanda sig i ärendet.

– Om operatörerna bestämmer så behöver ju inte jag dra gränsen. Vore det så att man enkelt kunde stifta lagar om det här skulle politikerna göra det. Men det är bara bra om operatören tar ett ansvar för saker som är direkt skadliga och samhällsfarliga. Jag ser inget märkligt med att man försöker förhindra det, säger hon.

Flera operatörer förespråkar en modell där de inte ansvarar för trafikinnehållet i sina nät. Principen kallas common carrier och innebär att operatörer inte blandar sig vad deras kapacitet används till – det vill säga möjliggör kommunikation utan insyn i vad som kommuniceras.

Men Beatrice Ask ser det som rimligt att operatörerna arbetar aktivt för att stoppa otillåten verksamhet i deras nät. Självreglering är att föredra framför allt hårdare lagstiftning, anser hon.

– Det är bra att de gör vad de kan, och jag tror inte att det behöver bli en moralisk diskussion. Vi måste ha någon typ av ordningsskapande på internet och det är väl det minst skadliga, om operatörerna själva bestämmer vad man får och inte får göra, säger Beatrice Ask.

– Internet är en fantastisk skapelse. Men det ger inte bara möjligheter utan också ett utrymme för brottslighet. Vi behöver möjlighet att minska en del avarter. Vi behöver någon slags nätpoliser.

Det är inte första gången som frågan om självreglering för internetoperatörerna är uppe på tapeten. 2004 krävde dåvarande konsumentminister Ann-Christin Nykvist, s, att nätoperatörerna själva tog krafttag mot virus och phishing – annars skulle lagstiftningen skärpas ordentligt.

Frågan om trafikansvar aktualiserades återigen i slutet av 2006 då operatören Perspektiv bredband i Malmö utestängde sina kunder från musiksajten allofmp3.com, trots att den inte bröt mot svensk lag.

Efter kraftiga protester från användare och fildelningslobbyn så tog Perspektiv bredband bort spärrarna.

Justitieministern vill att operatörerna själva rensar i näten. Vem ska blockera olagligt material?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

I morgon torsdag tar Beatrice Ask plats i CS Heta stolen. Då svarar hon på läsarnas frågor om upphovsrätt, e-myndigheten, brottslighet på internet och annat som rör it, lag och rättvisa.