Skivbolagens kamp för att behålla kontrollen över sin musik har nu pågått i nästan tio år. Till en början blundade de för internetutmaningen och när det inte fungerade fann de lösningen i kopieringsskydd.

I dag finns en annan möjlighet; den digitala vattenstämpeln. Precis som sedlar kan även digitala musikfiler och videofiler stämplas och därför spåras ifall de piratkopieras. Hittills har de stora skivbolagen hållit fast vid sitt kopieringsskydd, men det finns mindre företag som tänker annorlunda.

En aktör som känner vartåt vindarna blåser är Inprodicon. Företaget utvecklar system för försäljning av musik på nätet. Det står till exempel för tekniken bakom Telias nätbutik Mysource, Bengans och Åhléns webbaffär och befinner sig mitt i kedjan mellan skivbolag och konsument.

I vår kommer företaget att införa möjligheten att vattenstämpla musiken efter påtryckningar från skivbolagen.

– En del skivbolag efterfrågar det. Det är inga majorbolag, men det är några rätt stora aktörer, nivån under de riktigt stora skivbolagen, säger Tomas Persson, vd på Inprodicon.
Den teknik som de stora skivbolagen hållit fast vid kallas wmdrm och står för windows media digital rights management. När den kopplas till wma-filer, som precis som mp3 egentligen är ett öppet format, begränsas möjligheterna att kopiera.

Det är inte svårt att förstå varför de stora skivbolagen, till skillnad från independentbolagen som använder oskyddad mp3 för hela slanten, gillar de kopieringsskyddade musikfilerna. Hittills är det bara EMI som aviserat att bolaget tänker släppa delar av sin musikkatalog fri. För några kronor extra ska kunden köpa en mp3-fil utan vare sig vattenstämpel eller kopieringsskydd.

Tomas Persson är själv mycket skeptisk till kopieringsskyddade wma-filer eftersom det i hans ögon bara skapar en massa begränsningar för konsumenten.

– Jag säger så här; hellre mp3 med en vattenstämpel än wma.

Hittills har diskussionen i medierna mest handlat om vattenstämplade musikfiler. Och som ofta annars diskuteras tekniken långt innan den fått sitt egentliga genombrott.

Möjligheten att spåra filerna är också kittlande med tanke på hur skivindustrin hittills har ägnat sig åt att jaga piratkopierare (Läs mer i faktarutan om hur man spårar en vattenstämplad fil).

Men faktum är att tekniken redan i dag används flitigt, fast i ljudböcker. Varje kapitel i ljudböcker från Elib har en vattenstämpel. Elib distribuerar alla ljudböcker i Sverige förutom Bonniers. Vd:n på Elib, Fabian Fischer, har mycket goda erfarenheter av tekniken.

– Vi har letat på fildelningssajter och faktiskt inte hittat ett enda exemplar av våra kundböcker. Visst kan man fråga sig om det bara beror på vattenmärket – det är nog inte samma personer som köper en ljudbok som också fildelar. Men vi tycker ändå att det är ett bra betyg, säger han.
Varför tror du att skivbolagen håller fast vid wma?

– Jag förstår det faktiskt inte alls. Vattenstämpeln fungerar fantastiskt bra, säger han.

Fakta

Digital vattenmärkning är ett sätt att skydda upphovsrättsligt material. När det gäller ljudfiler består vattenmärket av information i ljudet som inte hörs. När det till exempel gäller ljudböcker innehåller den informationen kundens ordernummer. Vattenmärkningen påverkar inte filformatet och det finns inga hinder att kopiera filen. Förhoppningen är dock att stämpeln avskräcker kunden från att piratkopiera. Om ljudfilerna hamnar på en fildelningssajt kan de som har rättighet till filerna avkoda dem för att få fram kundens ordernummer. Vattenmärkningen kvarstår även om ljudet spelas över från en enhet till en annan.