It-gurun Richard Stallmans besök i Göteborg har väckt stort intresse och över tusen Stallmanfans och andra intresserade har hittills anmält sig – fem gånger fler än vad arrangörerna, som nu flyttat föreläsningen till en större lokal, hade räknat med.

– Det är imponerande, intresset är mycket större än vi trodde, säger Mathias Klang, forskare på It-universitetet och en av arrangörerna.

Han tror att det stora intresset beror på att fria program, Stallmans specialitet, har fått ett uppsving. De har blivit mer användarvänliga och nått nya målgrupper. Dessutom är Richard Stallman en sällsynt gäst i Skandinavien.

– Programmerare har alltid fattat det här med fri mjukvara, men nu ser vi att intresset finns också utanför huvudgruppen. Bland dem som anmält sig finns jurister, stats­vetare, politiker och filosofer.

Biosalongen Draken i Göteborg väntas nu bli proppfull. Det går bilar från Sundsvall och bussresor från Stockholm till föreläsningen som ska fokusera på målet och filosofin bakom fria program.

CS finns på plats i Göteborg under föreläsningen. Besök computersweden.se under morgondagen för mer om Stallmans Sverigebesök!

Fakta

Richard Stallman är grundare av Free Software Foundation, upphovsman till Gnu gpl och grundare av Gnu-projektet som utvecklat det fria operativsystemet Gnu/Linux.
Dagens föreläsning arrangeras av Free Software Foundation Europe och It-universitetet i Göteborg.