Ett nytt branschövergripande licensavtal är på gång att tecknas som ska göra det möjligt att kopiera såväl hd-dvd som Blu-ray-skivor. Avtalet kan komma att lägga sordi på den hårda kritiken mot drm-skydd, digital rights management.

Avtalet, om det får stöd av studior och filmföretag, kan göra det tillåtet för konsumenter att göra backup-kopior för eget bruk och ytterligare kopior för den egna mediaservern i hemmet. Det säger Michael Ayers, representant för den industrigrupp som licensierar ett kopieringsskyddet aacs, (Advanced Access Content System) till IDG News.

Det nya konceptet, som kallas för "managed copy", kan komma att underminera ett av de starkaste argumenten mot kopieringsskydd. Kritiker anser att sådana även tar bort kundernas möjligheter att göra lagliga kopior för att skydda sitt innehåll.

Det kommande licensavtalet inbegriper ett antal stora aktörer, däribland Sony, IBM, Walt Disney, Warner och Microsoft. Troligen kommer filmer att kosta mer för kunder som vill bränna en kopia extra, vilket filmbranschen ser som en möjlighet att tjäna mer pengar.

Hur systemet ska skötas i praktiken är inte klart. En möjlighet är att det upprättas ett globalt system av servrar, som drivs av filmstudior eller en tredjepart, med syftet att hantera kundernas rätt att kopiera.

Nu jobbar Aacs på det finstilta i avtalet, säger Michael Ayers. Han är optimistisk över att ett avtal kommer att kunna tecknas inom kort.