1 (7): Lena Treschow Torell
Vd för Ingenjörsvetenskapsakademin, Iva. När Lena Treschow Torell pratar lyssnar både medier och politiker. Hon sitter mitt i skärningspunkten mellan näringsliv och vetenskap – en extremt viktig position för att få igång nya företag och bygga Sveriges it-industri. Hennes nätverk är stort, och hennes inflytande i nätverket likaså – på bägge sidor. Hon har pulsen på näringsliv och vetenskap. En opinionsbildare att räkna med.
2 (1): Marianne Treschow
Generaldirektör på PTS. Det är hon som ska se till att konkurrensen funkar på teleområdet. PTS utreder frågan om en uppdelning av Teliasonera.
En hård kamp väntar.
3 (19): Marie Westrin
Från och med årskiftet är hon utvecklingschef på Ericsson. Huvudansvarig för gsm-tekniken som är en mycket stor andel av företagets globala affärer. Utpekad av Svanberg som en framtida toppchef.
4 (NY): Kristina Axén Olin
Finansborgarråd i Stockholm. Basar över en stor it-budget. Den borgerliga majoriteten i Stockholms stad beslutade snabbt om en kraftig utbyggnad av stadens e-tjänster. 650 miljoner kronor har budgeterats till projektet.
5 (10): Cristina Stenbeck
Huvudägare i Stenbecksfären med företag som kontinuerligt flyttar fram sina positioner med hjälp av it. Särskilt Tele2 och MTG har fungerat som katalysatorer i it-branschen. Nu har Cristina Stenbeck kopplat greppet och vill expandera. Tog nyligen över ordförandeklubban i Kinnevikstyrelsen från PG Gyllenhammar.
6 (NY): Gunilla Fransson
Produkt- och utvecklingschef på Ericsson Enterprise. Ericssons produkter är telekombranschens ryggrad, inte bara i Sverige utan världen över. Kampen mellan hsdpa och wimax hårdnar och vinnaren avgör hur vi kommunicerar i framtiden. Gunilla Franssons beslut får globala efterverkningar.
7 (NY) Åsa Sundberg
RIskkapitalist. Riskkapitalbranschen är stekhet just nu, inte minst i Sverige, efter avyttringarna av företag som Spotfire, Nordnav, Kreatel och Carmen. Som partner på Provider Venture och flitigt förekommande i medierna
har Åsa Sundberg mycket att säga till om som
vilka nya företag som får ta del av miljonerna.
8 (24): Karin Johansson
Hon var tidigare chef för försäljning mot offentlig sektor Microsoft. Nu är hon statssekreterare hos social-minister Göran Hägglund. Karin Johansson har gjort en rivstart på departementet och växlat upp arbetet med it i vården till en ännu högre nivå.
9 (NY): Anne-Marie Fransson
I snart ett och ett halvt år har hon varit förbundsdirektör för Almega IT. Och i dag, den 1 juni, utökar hon sitt mandat när hon blir förbundsdirektör på den nya branschorganisationen IT- och telekomföretagen som skapas när Almega IT och IT-företagen slås ihop. Anne-Marie Fransson får ett större inflytande i bransch-
frågorna samtidigt som hon behåller sitt fokus på arbetsgivarfrågor och avtalsförhandlingar.
10 (NY): Annika Falkengren
Vd och koncernchef på SEB. Annika Falkengren blev i våras utsedd till den mäktigaste kvinnan i Finanssverige av tidningen Affärsvärlden.
Då har hon naturligtvis en hel del att säga till om när det
gäller bankernas inriktning inom it också – och internetsäkerheten.
Det är dags för it-säkerheten att komma upp på den absoluta toppnivån hos bankerna nu.
Många nya mäktiga kvinnor i It-Sverige
Drygt en tredjedel av dem som ligger på plats 11–50 i CS listning av de mäktigaste kvinnorna inom it- och telekom är nya sedan förra året. Och de kommer både från politiken och näringslivet.
11 (NY): Katarina Mellström
Visade en vinstökning på 300 procent under tredje kvartalet 2006 – hennes första kvartal på Mandator. Tror på möjligheterna i att rekrytera ung och relativt oerfaren personal – en ledstjärna för andra it-konsulter om hur branschen kan hjälpas åt för att dra It-Sverige ur kompetenskrisen.
12 (NY): Åsa Torstensson
It-ministern hade en trög start i höstas med har nu vuxit in i sin nya roll. Hon är ytterst ansvarig för infrastrukturfrågor som alltid kommer att vara viktiga för it-utvecklingen i Sverige.
13 (13): Indra Åsander
Chef för mobila innehållstjänster på Telia. Var förut privatmarknadschef. Stort inflytande över mobila utvecklingen och tjänsteutbudet för alla konsumenter.
14 (4): Gunilla Nordström
Chef för Sony Ericsson i Kina. Kina är en enorm telekommarknad som växer rekordsnabbt. Och som ansvarig för Sony Ericsson i Kina har Gunilla Nordström ett tungt ansvar att se till att Sony Ericsson utnyttjar den enorma potential som finns. I våras valdes hon också in i styrelsen för Luleå tekniska universitet så ett visst engagemang har hon även kvar på hemmaplan.
15 (31): Eva Fernvall
Apoteket står inför stora förändringar i sin it-miljö – och kommer att lägga stora pengar på det. Bolaget håller på med sin nya upphandling av drift, infrastruktur, systemförvaltning, it-anskaffning och integration. Som chef för Apotekets enhet Marknad och Samhälle har hon inflytande över de tunga investeringarna.
16 (8): Birgitta Klasén
Strategisk rådgivare åt it-chefer på Europanivå. Sitter i ett flertal styrelser som bland annat Telelogic och OMX. Hon har tidigare varit cio på Telia, Pharmacia-Upjohn och på tysk-franska tillverkningsjätten EADS. Före det arbetade hon i 19 år på IBM, bland annat som vice vd för IBMs outsourcingbolag som hon var med och startade.
17 (25): Katja Ruud
Telekomanalytiker på Gartner. Hennes kunskap och analyser om telekommarknaden blir allt mer tongivande inte bara i Sverige utan också i Europa.
18 (6): Lena Jönsson
Generaldirektör för Verva. Leder myndigheten som ansvarar för upphandlingen av stora statliga upphandlingar. Hon är en cent-ral person för effektiviseringen av hela den offentliga sektorn.
19 (NY): Eva Hamilton
Om SVTs webbsatsning Play slår väl ut kan det snart bli dags att vinka adjö till tablå-tv:n. Eva Hamilton är bolagets vd och styr skutan med sikte på hur webben och bredbandet kan förändra och förbättra tv-mediet.
20 (23): Maria Häll
It-sakkunnig på näringsdepartementet. Har varit med länge som expert i grupper under regeringen och näringsdepartementet. Hon är en av kandidaterna till chefsposten i Åsa Torstenssons nya it-politiska enhet. En tungviktare i det it-politiska Sverige med branschens största nätverk i ryggen.
21 (NY): Francoise Dévé
Vd på Redcats Nordic som äger Ellos, Josefssons och La Redoute. Omsättningen är drygt 3 miljarder kronor. Postorderbranschen har tagit ledningen i e-handeln, inte minst klädbutikerna med Ellos som gott exempel. Hon har ökat försäljningen och marknadsandelen under sina tre år i ledningen. Det är på webben som tillväxten har skett.
22 (NY): Karin Markides
Rektor för Chalmers Tekniska Högskola. Hon basar över den näst största tekniska högskolan i Sverige med stort inflytande över utbildningarna och forskningen som formar framtidens it-generation. Hon är fortfarande inne på sitt första år som Chalmers rektor men hon har stor potential att bli en viktig maktfaktor när det gäller it-utbildningarna framöver.
23 (21): Annica Bergman
Vd på Dataföreningen i Sverige. Den tidigare it-chefen på riksdagen är numera chef intresseföreningen Dataföreningens kansli. Syns ofta i den offentliga debatten.
24 (41): Mari-Ann Krantz
Förbundsordförande i Sif med över 50 000 medlemmar inom it- och telekom. Förra året presenterade hon en lång lista på förslag på hur Sveriges it-bransch skulle återfå självförtroendet och vässa sig för att inte tappa greppet som ledande it-nation och förlora jobben till utlandet. Listan har inte gjort så mycket väsen av sig sedan dess tyvärr, men Mari-Ann Krantz har fortfarande en stark maktposition när det gäller jobben i it-Sverige.
25( 36): Charlotte Cederschiöld
Moderat EU-parlamentariker som visat brinnande intresse för och stor kunskap inte minst i integritetsfrågor och övervakningssamhället.
26 (39): Liselotte Jansson
Sverige-vd på Sas Institute, världens största privatägda mjukvaruföretag, som bland annat vann pris som Sveriges bästa arbetsplats tidigare i vår. Bolaget är också en tungviktare inom den stekheta marknaden för beslutsstöd.
27 (42): Helena Nordman-Knutsson
Telekomanalytiker på Öhmans. Syns flitigt i medierna där hon uttalar sig om affärer och företag i telekombranschen. Främst om Ericsson men även om företag som Nokia och Motorola. Hennes kommentarer och analyser om ett av Sveriges viktigaste och största företag på börsen når fram till de stora massorna.
28 (NY): Maya Strelar-Migotti
Utvecklingschef på Ericsson. Gör inte så mycket medialt väsen av sig, men hon har en tung teknisk post i ett tungt tekniskt företag.
29 (14): Anita Eriksson-Pallinder
Carelinks vd. Har en nyckelroll för att samordna den röriga it-miljön i vården.
30 (38): Eva Gidlöf
Före detta vd för Capgemini och nu vd för it-intensiva Bankgirocentralen, BGC, som bland annat ska se till att svenska bankkunder får tillgång till säkra betalningstjänster. Sitter också i Cybercoms styrelse.
31 (NY): Jolanda Girzl
Konsumentvägledare i Karlstad som prisats för sitt engagemang i Surfa Lugnt-kampanjen. Surfa Lugnt är ett viktigt initiativ för att öka säkerheten på internet och få svenskarna att våga e-handla.
32 (46): Marie Ygge
Chef för storkundsförsäljningen på Microsoft. Sitter också med i den svenska ledningsgruppen. Har många års erfarenhet på
företaget och har dessutom hunnit med höga chefsjobb
på IBM.
33 (18): Joanna Ledunger
Chef på avdelningen för marknadsfrågor på PTS. En av Mariannes Treschow närmaste medarbetare. Hon tror stenhårt på regleringar för att öka konkurrensen på telemarknaden ofta med starkt motstånd från Teliasonera.
34 (16): Annika Waern
Speldrottningen på Sics, Swedish Institute of Computer Science. Har en central ställning i utvecklingen av framtidens spel och är spindeln i nätet i EUs stora forskningsprojekt om mobila spel. Datorspel är redan en jätteindustri och hon ska se till att Sverige behåller sitt försprång.
35 (NY): Jenny Birkestad
Chef för Enheten för utvecklingsstöd på Verva. En av de mest drivande för 24-timmarsmyndigheten.
36 (NY): Kari Forsén
Har under flera år varit vd för Accenture Technology Solutions i Sverige. I dag, den 1 juni, tar hon över vd-posten på Steria i Sverige och blir den första kvinnliga vd:n i Steriakoncernen.
37 (20): Helene Richardsson
It-strateg på Sveriges Kommuner och Landsting som också leder en expertgrupp i EU. Sveriges Kommuner och Landsting kan inte bestämma vad enskilda kommuner ska göra. Men dess informella inflytande är det inget fel på. Helene Richardssons långa arbete inom it-världen ger henne extra pondus.
38 (47): Pia Kullström
Ansvarig för området offentlig sektor och sjukvård på WM-data. Det görs och kommer att fortsätta göras enorma it-satsningar inom dessa områden och WM-data är ett av de största bolagen i it-branschen med en stark ställning inom offentlig sektor. Och det är Pia Kullströms ansvar att se till att företaget fortsätter att växa inom detta viktiga affärsområde.
39 (NY): Malin Forsgren
Nordisk chef för produkter och tjänster på Tre. Tre är ledande inom utvecklingen av smarta 3g-tjänster och Malin Forsgren har alla möjligheter att koppla grepp om utvecklingen.
40 (12): Kerstin Wiss Holmdahl
Jurist på SKL. Driver på för e-betalningar i kommuner och landsting och för en gemensam standard för e-faktura. Jobbar nu på utan större mediebevakning, bland annat är hon medförfattare till en bok som kom i höstas och som ska främja e-handel.
41 (29): Gisela Fagerstedt
Chef för Toyota Industries IT Supply Europe. Bolaget är en del i Toyota Industries Coorporation där BT ingår sedan några år. IT Supply Europe levererar it-tjänster och it-lösningar till Toyota Industries bolag i Europa. I och med organisatoriska förändringar och en kraftig tillväxt kommer Gisela Fagerstedts ansvar att utvidgas under de närmaste åren.
42 (NY): Agneta Jacobson
Vd på Jaczone som ett av de intressantaste små svenska teknikutvecklingsbolagen. Företaget är specialicerat på metodik för mjuk-varuutveckling och har många internationella kunder. Agneta Jacobson är dotter till utvecklingsgurun Ivar Jacobson och har ett inflytande över opinionsbildningen kring it-frågor som gör henne mäktig i It-Sverige
43 (28): Suss Forssman Thullberg
Som avdelningschef på Myndigheten för skolutveckling slåss Suss Forssman Thullberg för att it ska vara en möjlighet för alla. Hon har också trummat in budskapet att it har en positiv påverkan på elevernas lärande. En röst som behövs i den kompetensbrist som råder.
44 (45): Anna Eriksson
Chef för IT Infrastructure Services på Ica och medlem i Ica ITs ledningsgrupp. Det är hennes ansvar att driften av alla Icas it-system och elektroniska tjänster fungerar. Allt från interna ekonomisystem, lager, distribution, webben, Ica-banken och ända ut i butikerna. Hon styr över 30 procent av Icas totala it-budget.
45 (NY): Malin Frenning
Chef för affärsområdet bredband på Teliasonera med försäljning i 20 länder.
46 (NY): Lena Olving
Sitter i koncernledningen för Volvo Personvagnar. Hon har det yttersta it-ansvaret på Volvo PV och därmed en mäktig it-budget. Hon leder även det operativa integrationsarbetet mellan Volvo PV och Ford.
47 (37): Yvonne Andersson
Chef för IBMs outsourcingleveranser i Norden. Hon har det tunga uppdraget att se till att företagets outsourcingkunder får det de har betalt för och att de är nöjda. Till sin hjälp har hon en tredjedel av IBMs personal.
48 (17): Monica Green
Riksdagsledamot och socialdemokraternas talesperson i it-frågor. I sin roll kan hon bli en viktigt opinionsbildare i it-frågor.
49 (48): Jane Walerud
Affärsängel, riskkapitalist och it-entreprenör. Numera vd i bioteknikföretaget Ellen men är också verksam i teknikintensiva småbolag som Kreditor, Libego, Panopticon, Telco Games och Midsummer. Var med och grundade it-bolaget Bluetail som såldes för 1,5 miljarder kronor år 2000, så här finns stora pengar att investera.
50 (NY): Kristina Höök
Knuten till Swedish Institute of Computer Science, Sics, och professor vid Stockholms universitet med människa-dator-interaktion som specialitet. Driver flera intressanta projekt kring mobilitet.
Så här såg förra årets topp-tio ut:
- Marianne Treschow, generaldirektör på PTS
- Marie Ehrling, vd på Teliasonera Sverige
- Ulrica Messing, infrastrukturminister
- Gunilla Nordström, chef för Sony Ericsson i Kina
- Ylva Hambraeus Björling, vd på IT-Företagen
- Lena Jönsson, generaldirektör på Verva
- Lena Treschow Torell, vd på Iva
- Birgitta Klasén, it-strategisk rådgivare
- Annika Billström, Stockholms finansborgarråd
- Cristina Stenbeck, storägare och vice ordförande i Kinnevik