Panasonic var först ut med blu-ray-spelare i våra svenska butikshyllor. Nu kommer generation två från japanerna, redan innan konkurrenterna Sony och Pioneer hinner få ut sin första svenska modell. Ganska snart ser vi att flera av bristerna i föregångarna är åtgärdade.

Tillverkaren har valt att använda samma chassi till den nya spelaren och CS gillar den stilrena fronten.

Fjärrkontrollen som medföljer är uppdaterad, det finns numera snabbknappar till flera bildinställningsparametrar som gamma, färgmättnad och kontrast. Nytt är också att maskinen stöder ljudformaten DTS HD och Dolby True HD.

Från det att vi matar in en blu-ray-film tills vi har bild på tv:n tar det cirka 30 sekunder, vilket är godkänt.

Att hoppa mellan kapitel, eller att mitt i filmen ta fram en specifik scen via menyn, går snabbt och smidigt.

Dvd- och musik-cd-skivor identifieras ungefär lika snabbt som på en vanlig dvd-spelare.

Bilden är lysande, som väntat, och de få bristerna när vi tittar på riktigt nära håll handlar mer om brister i tv-apparaterna och i källmaterialet än hos spelaren.

Skärpan och detaljrikedomen är briljant, färgerna naturliga och fylliga och filmerna flyter på riktigt fint på test-tv:n.

Spelaren stöder den nya hdmi 1.3-standarden, vilket bland annat innebär högre överföringsbandbredd än med hdmi 1.2.

När vi tittar på dvd kan spelaren skala upp filmerna till 1080p-format. Resultatet är märkbart skarpare än när vi skickar pal-upplösning till tv:n. Framför allt märks det i animerade filmer som får nytt liv och i vissa scener får lite hd-känsla över sig.

Panasonic har valt bort extrafinesser som minneskortläsare och usb-ingång, men man kan bränna mp3-filer och jpg-bilder på skiva och spela upp i maskinen. Gränssnittet är dock lite väl omständligt, framför allt om du har både bilder och musik på en och samma skiva.

Den nya blu-ray-spelaren från Panasonic är helt klart ett kliv i rätt riktning, men fortfarande är priset för högt för att den ska kännas som ett givet köp.

Både Sony och Pioneer är på väg ut med nya maskiner, och Samsung prispressar ordentligt med sin BD-P1000-spelare som går att få för under 6 000 kronor.

Räkna med priskrig i slutet av sommaren!

Fakta

Vad: Blu-ray-spelare
Storlek: 430 x 85 x 332 mm
Vikt: 4,5 kilo

Uppspelningsformat: blu-ray, dvd, vcd/svcd, cd-audio, mp3, wma, dvd-audio
Regionsfri: Nej
Anslutningar, bild: hdmi, komponent, s-video, scart,
komposit
Anslutningar, ljud: hdmi, optisk/koaxial s/pdif, analog 7.1, 2 x stereo
Pris: 9 990 kronor
Webb: www.panasonic.se

Plus: Bra bild, Hdmi 1.3, bra inställningsmöjligheter, brett ljudformatstöd.

Minus: Dyr, inga svenska menyer.

Betyg: 4 av 5