Drygt ett halvår efter att Ericsson köpte Redback Networks har företaget lanserat sin tyngsta produkt hittills.

– Lanseringen är ett stort steg för Redback och en viktig seger för Ericsson. Det bevisar att Ericssonköpet inte påverkat deras utvecklingstakt, säger Eve Griliches, analytiker på IDC, till webbtidningen Light Reading.

Utvecklingstakten är viktig eftersom utvecklingen nu går väldigt fort på hela ip-området.

– Att produkten lanseras enligt planen som fanns när vi köpte Redback är väldigt viktigt för oss. Det bevisar att vi inte har förstört deras planer. Dessutom har personalomsättningen hos Redback minskat sedan vi tog över, säger Ragnar Erkander, som är produktchef på Ericssonenheten Data Networks.

Produkten är en router som heter Smartedge 1200 och har en kapacitet på 480 000 Mbit/s. Vilket är dubbelt upp jämfört med Redbacks existerande flaggskepp, Smartedge 800. Den klarar också en halv miljon redundanta sessioner för till exempel ip-tv.

– I takt med att operatörerna lanserar allt fler tjänster blir skalbarheten en allt viktigare konkurrensfördel, säger Ragnar Erkander.

Produkten riktar sig i första hand till tele- och bredbandsoperatörer med krav på hög kapacitet. Men minst lika viktiga är produktens mjuka funktioner, enligt Ragnar Erkander.

Med ett tilläggskort får routern en rad säkerhetsfunktioner, till exempel brandvägg och vpn, som ska användas av operatörer som vill erbjuda utkontrakterade säkerhetstjänster.

Det finns också stöd för så kallad deep-packet inspection.

– Funktionen gör det möjligt att upptäcka och hantera Skype, Bittorrent och andra tillämpningar. Operatörerna kan både prioritera och dämpa, säger Ragnar Erkander.

Och de här funktionerna är bara början.

– Vi har höga ambitioner med den här produkten, som bland annat ska integreras i vår ims-portfölj. För att Redback ska kunna öka takten ytterligare har vi flyttat över 140 personer till deras utvecklingsavdelning, säger Ragnar Erkander.