Internet kan komma att förändras till oigenkännlighet om inte något görs för att stoppa frihetsinskränkningarna, varnar människorättsorganistionen Amnesty International.
Allt fler regeringar begränsar internet med censur och Amnesty anklagar företag som Google, Microsoft, Cisco och Yahoo för delaktighet i problemet, uppger BBC. Det handlar framför allt om att företagen böjt sig för den kinesiska regimens krav.
– Den kinesiska modellen med ett internet som tillåter ekonomisk tillväxt men inte yttrandefrihet eller privatliv blir allt populärare, för fem år sedan handlade det om en handfull länder men i dag är det ett dussintal länder som blockerar sajter och arresterar bloggare, säger Tim Hancock, som leder Amnestys kampanj för ett fritt internet.
– Om vi inte gör något åt det kommer internet att förändras till oigenkännlighet de närmaste åren.
Amnesty hänvisar också till en studie från forskargruppen Open Initiative som kom nyligen och som visar att åtminstone 25 länder ägnar sig åt någon form av statligt styrd internetfiltrering. Bland dem finns exempelvis Azerbajdzjan, Bahrain, Burma, Etiopien, Indien, Iran, Marocko och Saudiarabien.
Men det handlar inte bara om filter utan också om att sajter och internetcaféer stängs och människor hotas och fängslas.
Ett exempel som Amnesty lyfter fram är den 22-årige egyptiske bloggaren Abdul Kareem Nebeel Suleiman som i februari dömdes till fyra års fängelse för ”förakt för religion” och ärekränkning av landets president. Amnesty konstaterar att domen sänder ett tydligt budskap till de egyptiska bloggarna.