Väldigt få saker stora leverantörer gör är av en slump. Att Sony Ericsson lanserar två Walkmanmobiler bara några dagar innan Apples Iphone ska börja säljas är naturligtvis ingen slump. De två nya mobilerna heter W910 och W960.

Den sistnämnda telefonen är den som liknar Iphone mest, med både touchscreen och rejält lagringsutrymme. Den har en lagringskapacitet på 8 GB, en kamera på 3,2 megapixel och är lite lättare än Iphone. Det resulterar dock i en mindre skärm än konkurrenten.

Till skillnad från Iphone stöder W960 också 3g, men för den som vill ha turbo-3g är det istället W910 som gäller. Här används dock ett minneskort för lagring av musiken. Båda telefonerna stöder också wlan för snabb uppkoppling.

(Uppdaterad) Jämfört med Nokias superlur N95 finns det både fördelar och nackdelar. W960 har mer inbyggd lagringskapacitet, men saknar turbo-3g. Båda har lägre upplösningen på kameran och saknar inbyggd gps. Vilket vägs upp av nya tillbehöret HGE-100. Dessutom har Nokia stöd för både wlan och turbo-3g, vilket Sony Ericsson-lurarna saknar.

Men det är inte bara nya Walkmanmobiler som gäller. Sony Ericsson lanserar också sin hittills vassaste kameramobil. K850i har en upplösning på hela 5 megapixel, betydligt högre än föregångaren K810i och fortfarande ovanligt i mobiltelefoner. Likt W910 stöder den turbo-3g.

Att Sony Ericsson lanserar flera mobiler som stöder snabbare mobilt bredband verkar ligga helt rätt i tiden. I CS läsarfråga om lanseringen, som gick ut i dag, är det den mest efterlängtade funktionen framför både mobilkamera med högre upplösning och Walkmanmobil med större minne.

Både K850i och de nya Walkmanmobilerna väntas nå handeln under årets fjärde kvartal.

Vilken av Sony Ericssons nya telefoner tycker du är hetast?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Totalt lanserar Sony Ericsson sex nya modeller. Här är hela listan:

  • K850i – hsdpa, 5 megapixelkamera.
  • K530 – 14 millimeter tunn 3g-lur.
  • W910 – hsdpa, 2 megapixelkamera.
  • W960 – 3g och wlan, 3,2 megapixelkamera.
  • Z320 – designtelefon i vikformat som enligt Sony Ericsson har en retrodesign.
  • Z250 – designtelefon i vikformat med nya ikoner på skalet.
  • MBW-150 är Sony Ericssons nya bluetoothklocka. På klockan kan du bland annat se vem som ringer och när du fått ett sms. Du kan också styra din mobilens musikfunktioner. Det finns tre modeller att välja mellan: Classic, Music, and Executive.
  • Gps är någonting som många efterlyst att Sony Ericsson ska bygga in i sina telefoner. Och bygga in tänker företaget inte göra än så länge. Däremot har det lanserat nya tillbehöret HGE-100. Och det är ingen klumpig sak. Den är nämligen inbyggd i en handsfree-enhet. Leverans sker under tredje kvartalet.