Målet är interaktiva informationstavlor. Du pekar på ett namn eller en bild, och en röst ger dig information – färdbeskrivning, pris, eller kvällens filmer.

Det låter bekant, men tänk dig att hela anordningen består av en pappskiva. Visserligen en speciell typ av papp, men i grund och botten vanlig papp.

Och att hela elektroniken, inklusive högtalaren, har applicerats på pappskivan med ett slags skrivare.

En sådan anordning finns att beskåda på Mitthögskolan i Sundsvall. Den har utvecklats av en grupp studenter under ledning av Mikael Gulliksson. De har använt en speciell papperstyp, utvecklad av företaget Wellboard, och försedd med en beröringskänslig yta som utvecklats av SCA.

En speciell typ av elektriskt ledande skrivarbläck har använts för kretsdragningen och även högtalaren är printad. Ljudkvaliteten är inte den bästa, medger Mikael Gulliksson, eftersom basfrekvenserna saknas.

Utvecklarna har experimenterat med att skapa håligheter i materialet för att få bättre bas, men, skriver Gulliksson, det finns mycket kvar att göra. På den video som visas på projektets webbplats är ljudet pålagt i efterhand.

Pappskivorna kostar inte mer att framställa än att man kan skicka dem på återvinning efter användning.

Projektgruppen föreslår att tekniken används för att göra reklam för musik. På en pappskylt för nya album kan man, precis som på webbsidor, lägga in smakprov som spelas upp när kunderna petar på skylten