Bushra Al Hamdani och Ideh Alikhani som är på studenter på Stockholms universitet har undersökt sökfunktionerna på fyra stora svenska hälsosajter. Slutsatsen i uppsatsen som beskriver undersökningen är att sökresultatet i samtliga fall blev bättre med söktjänsten Google än med hälsosajternas egna sökfunktioner.

– Vi har kört hundra frågor mot de fyra hälsosajterna och även kört samma frågor på Google, säger Bushra Al Hamdani.

Testade två gånger
Frågorna valdes slumpmässigt ut från loggfilerna till webbplatsen Web4health. 50 av frågorna gällde psykiska åkommor och 50 kroppsliga.

Testproceduren genomfördes två gånger, för att minimera risken för att tillfälliga problem skulle påverka undersökningen. Resultatet blev sammantaget bättre med Google.

En anledning är att Google sorterar svaren på ett bättre sätt.

Kräver jobb
Resultaten varierade beroende på typen av frågor. Web4health var till exempel bättre än både de andra hälsosajternas och Google vad gäller psykiska frågor. Även Vårdguiden klarade sig bra jämfört med Google i flera fall.

Hur bra en sökmotor för en svensk webbplats fungerar beror enligt Jacob Palme, professor på Stockholms universitet, på om sökmotorer som anpassats till svenska används och på om de ansvariga har lagt ned mycket arbete på att analysera besökarnas frågor och anpassat sökfunktionerna efter dessa.

– Det är fel att tro att det räcker att automatiskt indexera orden på en webbsajt. En bra sökmotor kräver manuellt arbete för att ge bra sökresultat, säger Jacob Palme.

De hälsosajter som undersöktes var www.infomedica.se, netdoktor.passagen.se, vardguiden.se och web4health.info/sv.

Fakta

  • Det finns en funktion i Google för att begränsa sökningar till en angiven webbplats. Det är enkelt att använda funktionen. Skriv "site:" direkt följt av adressen till webbplatsen, ett mellanslag och sökbegreppet, så här: site:computersweden.idg.se SÖKBEGREPP

  • Det går också att skriva så här direkt i adressfältet i en webbläsare:
http://www.google.com/search?q=site:computersweden.idg.se SÖKBEGREPP

  • Samma textsträng kan skickas från ett program som tar emot sökresultatet och visar det i ett fönster på en webbsida.
  • Se upp med automatiska omdirigeringar. Det går inte att använda webbadressen www.computersweden.se i sökningen ovan, även om det går att nå Computer Swedens webbplats med den adressen.
  • Google presenterar information om att utnyttja företagets söktjänst på egna webbsidor på

computersweden.se/b/540