På fredag är det dags. I USA öppnar Apples och AT&Ts butiker och på hyllorna står Apples megahajpade telefon Iphone.

Ett antal stora amerikanska tidningar, Wall Street Journal, NY Times, Newsweek och USA Today, har redan specialförsetts av Apple med testlurar. Att produkten är väldigt viktig för Apple är det inget snack om. Newsweeks Steven Levy fick under testet ett samtal från en viss herr Jobs som ringde och frågade hur det gick.

Men Apples vd behöver inte vara allt för orolig. Testerna är överlag väldigt positiva. Utseendet får inte helt överraskade mycket beröm och telefonen är rolig att använda. Samtliga är också lyriska över den 3,5-tum stora skärmen. En funktion som också får tummen upp är vad Apple kallar visual voicemail, som gör att man kan se alla inkomna medelanden och trycka på det man vill höra.

Just trycka med fingrarna tillsammans med drag och nypningar är någon som testarna hela tiden kommer tillbaka till. Det speciella med Iphone är nämligen att den har en tryckkänslig skärm som kan använda för att göra nästa allt med.

Men det nya sättet att styra telefonen tar tid att vänja sig vid. Trots att de till en början var mycket skeptiska är Wall Street Journals testare övertygade om att det inte är ett hinder. Men samtidigt säger de att avsaknaden av knappar gör att det krävs några extra tryckningar för att till exempel ringa. Upp till sex steg enligt New York Times David Pogue, som också tror att avsaknaden av ett fysiskt tangentbord gör att Apple får svårt att konkurrera med till exempel Blackberry om de flitiga användarna av e-post. Här räddas Apple delvis av funktioner för automatisk rättstavning.

Iphone är som bekant inte bara en telefon. Förutom att ringa ska den också användas för att surfa, titta på film, mejla och naturligtvis lyssna på musik. Vilket gör att den måste laddas i stort sätt varje dag.

Och på respektive område är det lite blandad kompott. Om det är den bästa musikspelaren Apple har gjort tvistar de lärda. Enligt USA Todays Edward Baig, som inte saknar det klassiska rullhjulet, är så fallet. Newsweeks Steven Levy, som också gillar användargränssnittet, är inte lika övertygad. Motionärer kommer att vilja behålla sin Nano eller Shuffle och för tunga musikanvändare är lagringskapaciteten för liten.
Webbläsaren Safari slår konkurrenterna på fingrarna i hur den presenterar webbsidor, men den saknar stöd för till exempel Flash och Java.

Andra saker som kritiseras är att det inte finns inbyggt stöd för direktmeddelanden, inte går att använda några minneskort och att gps saknas.

Men den del av telefonen som får utstå överlägset hårdast kritik är att det inte finns stöd för snabbare mobilnät än gsm-varianten edge, vilket självklart påverkar hur kul det är att surfa och mejla.

David Pogue på New York Times sammanfattar upplevelsen med att den får honom att längta efter ett vanligt modem. Stödet för söliga edge vägs delvis upp av inbyggt stöd för trådlöst lan.

Om Apple vill att telefonen ska bli en framgång i Europa är det minst vanlig 3g som gäller, helst turbo-3g.

Kritiken till trots är testarna överens om att Iphone är en revolutionerande produkt vars existens påverkar hela branschen.

Fakta

Apple Iphone
Skärmstorlek i tum: 3,5
Vikt i gram: 135
Nät för mobilt bredband: wlan
Lagring: Inbyggd hårddisk på upp till 8 GB
Extra godis: Integration med Itunes, Google Maps och Youtube

Nokia N95
Skärmstorlek i tum: 2,6
Vikt i gram: 120
Nät för mobilt bredband: wlan och turbo 3g
Lagring: MicroSD-kort
Extra godis: Gps, 5 megapixelkamera och tv-utgång

Sony Ericsson W960
Skärmstorlek i tum: 2,6
Vikt i gram: 119
Nät för mobilt bredband: wlan
Lagring: Inbyggd hårddisk på upp till 8 GB
Extra godis: Walkmantelefon med stereo Bluetooth headset på köpet och 3,2 megapixel kamera

HTC Touch
Skärmstorlek i tum: 2,8
Vikt i gram: 112
Nät för mobilt bredband: wlan
Lagring: MicroSD-kort
Extra godis: Baserad på Windows Mobile 6

LG KE850 Prada

Skärmstorlek i tum: 3,0
Vikt i gram: 85
Nät för mobilt bredband: saknas
Lagring: MicroSD-kort
Extra godis: Det står Prada på den